Vyhľadávanie:

Slobodná tlač ako ohrozený druh?

Slobodná tlač ako ohrozený druh?

Videokonferencia novinárov prostredníctvom telemostu naraz v Bratislave i Košiciach

Novinári sa v mnohých krajinách stávajú obeťami rôznych zločinov len preto, že sa snažia svojim čitateľom priniesť aktuálne spravodajstvo. Aj tento fakt odznel na minulotýždňovej videokonferencii s medzinárodnou účasťou prostredníctvom telemostu medzi novinármi Bratislavy a Košíc. Podujatie zorganizoval Slovenský syndikát novinárov s podporou Nadácie Konrada Adenauera a Literárneho fondu s účasťou Veľvyslanectva USA na Slovensku a nadácie Pontis. Záštitu nad videokonferenciou prevzal prezident SR Ivan Gašparovič.

Otázkami slobody tlače ako dôležitým ľudským právom sa zaoberal predseda Európskej federácie novinárov Arne Köning. Ako povedal, každý má právo pýtať sa a dostať adekvátnu odpoveď, pričom sa nesmie porušovať osobná integrácia občanov. Novinári musia informovať pravdivo, vyhýbať sa senzáciám, pričom je neakceptovateľné, ak práve tieto senzácie pochádzajú z neoverených zdrojov. Najmä v oblasti poskytovania informácií je veľmi dôležité dodržiavať etiku.

Počas videokonferencie sa žurnalisti posťažovali, že mnohí politici poskytujú informácie len tým novinárom, ktorých majú "radi". Je to však krok späť pri sprostredkovaní udalostí verejnosti. Mnohí novinári sú zároveň nútení byť "na voľnej nohe", s vydavateľmi médií spolupracujú na základe živností, teda nemajú stáleho zamestnávateľa a tak ich často ohrozuje aj neistá budúcnosť.

Problémom pri publikovaní informácií často bývajú aj nafúknuté malichernosti, pričom dôležitým veciam sa venuje len okrajová, či žiadna pozornosť. Najlepšie správy sú tie, ktoré nič neskrášľujú podľa predstáv vydavateľov, ale informujú objektívne, prinášajú názory všetkých zúčastnených strán. V novinárskej práci treba vedieť, čo je kritika a čo zase bezdôvodné urážanie. Ak tieto princípy novinári obchádzajú, tak potom nie sú novinármi, ale iba obyčajnými predavačmi senzácií.

Americký veľvyslanec na Slovensku Rodolphe Vallee hovoril o slobode tlače v USA. V Spojených štátoch to boli práve novinári, ktorí svojimi informáciami pomohli odhaliť mnohé škandály. Podľa Valleeho ľudia na Slovensku nemajú chuť hovoriť o korupcii v každodennom živote. Ale práve o nej treba čo najviac hovoriť, zdôraznil. Slovenským novinárom odporučil: "Buďte nezávislí, hľadajte pravdu a píšte o nej."

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...