Vyhľadávanie:

"Smutno mi bude za kolektívom..."

"Smutno mi bude za kolektívom..."

Predný valcovač Igor Mohorita odchádza na zaslúžený odpočinok

Keď pred vyše štyridsiatimi rokmi Igor Mohorita po prvýkrát prekročil brány rozrastajúcej sa hutníckej firmy za Košicami, ani len netušil, že v nej ostane pracovať celé desaťročia. Kto by povedal, že vyučený mechanik kancelárskych strojov s niekoľkomesačnou praxou baníka v Bani Bankov raz bude riadiť valcovaciu trať? Prvé šichty si síce odkrútil v Energetike, lenže, ako vraví, vtedajšie sedenie v dielni nebolo nič preňho. Chcel ísť priamo do výroby. A podarilo sa. Najprv bol pomocným valcovačom na "päťstoličáku", neskôr obsluhoval vstupný úsek 4-stolicového tandemu a pracoval ako striedač. Dnes je už vyše tridsať rokov predákom. V malíčku má, hovoria o ňom kolegovia, všetky zariadenia v prevádzke, nikdy nemá problém zaskočiť za nich, ak treba. Nové technológie si osvojil rýchlo. Po poslednej modernizácii 4-stolicového tandemu absolvoval spolu s kolegami stáž v Gary Works, viackrát pomáhal spolu s ostatnými pri riešení problémov v srbskom Smedereve. Mnohí si cenia jeho nezanedbateľný podiel na odbornej výchove nových operátorov. Jeho "rukami" prešiel aj nejeden súčasný manažér, či už v prevádzke alebo vo vedení divízneho závodu.

Marek Mika, koordinátor valcovacích tratí a prípravy vsádzky divízneho závodu Studená valcovňa vraví na adresu Igora Mohoritu len slová chvály. A uznania. "Aj keď boli situácie ťažké a atmosféra napätá, stále sa nám spoločnými silami podarilo problém vyriešiť. A dosiahnuť aj zopár rekordov vo výrobe. Či už išlo o počet vyvalcovaných ton, dĺžku pásu alebo počet zvitkov za pracovnú zmenu. Dodnes sú všetky aktuálne."

Dnes sa Igor Mohorita s fabrikou i kolegami rozlúči. Poslednýkrát si navlečie montérky, nasadí prilbu na hlavu a postaví sa za riadiaci pult linky...Ktovie, čo všetko mu pri pohľade na výrobnú halu, ktorú pozná ako vlastnú dlaň, prebehne v mysli... Na čo bude najradšej spomínať? "Smutno mi bude za kolektívom, pretože si naozaj rozumieme," chváli partiu. "Veď to poznáte. Spoločné ranné, popoludňajšie, nočné, spoločné víkendovky, športové aktivity a výlety aj s rodinami..." Už zajtra sa preňho začne nové obdobie, ktoré ľudia zvyknú so žartom charakterizovať ako ráno vstanem a mám fajront. S úsmevom však vraví, že to celkom tak nebude. Aj keď sa mu bude ťažko privykať. "Mienim si zadovážiť chalupu, najradšej niekde pri vode... Príroda, to je moje!"

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...