Vyhľadávanie:

Špičkové pracovisko nemá na Slovensku obdobu

Špičkové pracovisko nemá na Slovensku obdobu

Železiari a Nadácia U. S. Steel Košice vlani pomohli oddeleniu ORL Detskej fakultnej nemocnice Košice

Už po druhý raz pomohli minulý rok železiari, U. S. Steel Košice a Nadácia U. S. Steel Košice oddeleniu ORL Detskej fakultnej nemocnice Košice. Pred troma rokmi za finančné prostriedky zo zbierky, dar od firmy a v rovnakej výške aj od Nadácie USSK vybudovali moderné pracovisko pre diagnostiku a liečbu detí nielen so sluchovým postihnutím.

Minuloročná podpora vo výške viac ako 62 000 €, ktorá bola tak isto výsledkom koncoročnej zbierky železiarov a podpory Nadácie U. S. Steel Košice, im pomohla dokončiť, prístrojovo vybaviť a vytvoriť špičkové pracovisko, aké nemá na Slovensku obdobu.

Viac nám k tomu povedal primár oddelenia ORL Andrej Koman: „Staráme sa najmä o deti, ktoré majú poškodený sluch v dôsledku rozličných príhod, či už sú to vrodené poruchy, alebo často po úrazoch, ktorých počet, žiaľ stúpa. K závažnému poškodeniu sluchu môže dôjsť aj po meningitídach, po onkologickej liečbe... Vďaka podpore zamestnancov, firmy a Nadácie USSK z roku 2018 a z minulého roka sa nám podarilo zabezpečiť komplexné pracovisko, kde na jednom mieste, v malom priestore, poskytujeme deťom všetky dostupné vyšetrovacie možnosti, navyše vo veľmi peknom prostredí foniatrickej ambulancie. Poskytujeme starostlivosť nielen deťom, ktoré nepočujú, ale často po degeneratívnych ochoreniach alebo úrazoch, aj deťom, ktoré nevedia hltať, nevedia tvoriť hlas, nevedia kašľať, správne dýchať, prehĺtať. Práve týmto deťom pomôže špeciálny stroboskop, ktorý sme kúpili vďaka vašej podpore. Pomáha nám liečiť aj tieto deti, ktoré nielen horšie počujú, ale majú aj iné, spomínané problémy.

Toto zariadenie odhaľuje aj nádory hltana alebo dýchacích ciest, ktorých, žiaľ, nie je málo. Naša liečba je tak skutočne veľmi komplexná, na jednom mieste majú špičkovú technológiu, nemusia blúdiť po polovici Slovenska, aby sa dostali k správnej diagnostike. Dokážeme pozorovať a vyhodnocovať aj zmeny, pretože stroboskop tieto záznamy uchováva v pamäti. V Košiciach takúto možnosť pre detský vek nemá nikto.

Okrem stroboskopu sme kúpili aj špeciálne polohovateľné a mobilné kreslá. Deti sú totiž často poškodené aj inak, treba ich prekladať, prenášať, pripraviť im vhodné podmienky, čo tieto nové kreslá dokážu. A samozrejme, dieťa tak má zároveň aj lepšiu pohodu pri vyšetrení. Komplexnosť nášho pracoviska vysoko hodnotili aj vrcholní predstavitelia Slovenskej spoločnosti pre otorinolaryngológiu a chirurgiu hlavy a krku. Na svojej poslednej návšteve nášho pracoviska ocenili pripravenosť a vybavenie, aké je dnes ťažko nájsť na Slovensku, vďaka vám.“

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...