Vyhľadávanie:

Šport má v životnom štýle mladých ľudí veľký význam

Šport má v životnom štýle mladých ľudí veľký význam

V grantovom programe Spoločne pre región uspelo aj Občianske združenie Domka

Športujúca mládež a zmysluplné využitie voľného času. To boli hlavné dôvody občianskeho združenia Domka na prihlásenie svojho projektu do grantového programu Spoločne pre región, ktorý každoročne vyhlasuje U. S. Steel Košice v spolupráci s Karpatskou nadáciou. A ako to dopadlo? Posudzovaciu komisiu oslovila nosná myšlienka a projekt s názvom Sídlisko pre šport získal finančný grant.

Občianske združenie Domka vzniklo ešte v roku 1991, má celoslovenskú pôsobnosť a úzko spolupracuje so saleziánskou komunitou. V Košiciach ich nájdete v MČ Košice - Západ, Košice - Kalvária a jedno stredisko prevádzkujú aj na Luniku IX. Práca väčšiny jej členov je založená na dobrovoľníckej báze. K hlavným činnostiam "domkárov" patria šport, neformálne vzdelávanie detí a mládeže a aktivity zamerané na duchovný rozvoj človeka.

Členovia občianskeho združenia Domka kládli pri tvorbe projektu veľký význam najmä na pohybové aktivity. "Náš projekt, s ktorým sme sa prihlásili do grantového programu, sme postavili na športe. Chlapcom i dievčatám je veľmi blízky a v životnom štýle mladých ľudí zohráva dôležitú úlohu," vysvetlil riaditeľ strediska na Terase Pavol Boka. Predložený projekt bol zaujímavý aj z ďalšieho hľadiska. "Nemenej dôležitým zohľadňovaným aspektom bola rodina. Usilujeme sa o to, aby sa do športových činností aktívne zapájali celé rodiny."

Súhrn športových aktivít, na ktoré členovia občianskeho združenia Domka grant použili, bol skutočne pestrý. Mnohé z nich už absolvovali, niektoré si naplánovali uskutočniť v najbližšom čase. Boli však aj také, ktoré prekazili vrtochy počasia. "Pre deti sme mali v pláne prevádzkovať ľadovú plochu. Žiaľ, v decembri, ale aj v januári, boli na korčuľovanie nevhodné podmienky. Tak sme museli túto aktivitu zrušiť," povedal o komplikáciách koordinátor projektu Michal Cedzo. Domkárom však prialo celé minuloročné leto, dokonca i jeseň, ktoré boli mimoriadne slnečné a teplé. Priam volali po rôznych aktivitách pod holým nebom. "Začínali sme ešte v júni, v závere školského roka sme zorganizovali Olympiádu Dominika Sávia. Chlapci i dievčatá absolvovali beh v okolí areálu Domky a súčasťou boli aj rôzne sprievodné hry. Na olympiáde sa zúčastnilo približne 50 detí," pokračoval M. Cedzo. Prázdninové mesiace sa niesli v znamení turistiky. Aktivisti zo strediska Domka pripravili pre chlapcov cyklotúry, ktoré otestovali najmä ich kondičku. Veď zdolať Idčianske sedlo pri Košovskej holi či Dargovský priesmyk, vyžadujú fyzickú zdatnosť. Počas najteplejších dní padlo vhod aj kúpanie na Bukovci. Turistiku cez prázdniny zakončila augustová "hrebeňovka", keď sa skupina chlapcov vydala naprieč pohorím Poloniny.

V Domke mali pripravené aktivity aj počas zlého počasia. Veľkú popularitu, najmä medzi nežnejším pohlavím, si získal aerobik. Dievčatám i ženám je k dispozícii celoročne. "Je vhodný aj pre mamičky s malými deťmi. Kým sa venujú cvičeniu v telocvični, ich ratolesti sa môžu hrať v detskom kútiku." Medzi mládežou sa stal obľúbený stolný futbal. Svojich fanúšikov si našiel medzi chlapcami, ale i dievčatami. Vďaka grantu zorganizovali pre nich už niekoľko turnajov, ktoré nazvali Kalčetová pyramída. K populárnym športovým podujatiam sa zaradil aj florbal. V uplynulom roku mali deti možnosť absolvovať niekoľko zápasov.

Už o niekoľko dní sa deti zúčastnia lyžovačky v niektorom z blízkych lyžiarskych stredísk a v polovici februára ďalšieho florbalového turnaja. Projekt Sídlisko pre šport tak plní svoje poslanie do bodky. Deťom pomáha vybudovať si kladný vzťah k pohybu a zmysluplne tráviť voľný čas.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...