Vyhľadávanie:

Správni chlapi

Správni chlapi

Jozef Bačo, Ľudovít Béreš, Ján Pihulič a Štefan Urban s najvyššími rezortnými vyznamenaniami

Neuveriteľných, takmer stošesťdesiat rokov si v železiarňach odkrútili doteraz štyria čerství držitelia rezortného vyznamenania čestného odznaku Za pracovnú vernosť, ktoré si prevzali v uplynulý piatok v Banskej Štiavnici pri príležitosti Dňa baníkov, geológov, hutníkov a naftárov z rúk ministra hospodárstva Ľubomíra Jahnátka. Samozrejme spolu. "Najmladším" je prvý tavič vysokej pece č. 2 Ján Pihulič, v hute pracuje "iba" tridsiaty štvrtý rok, predák - prevádzkový zámočník v divíznom závode Opravy Jozef Bačo, koordinátor opráv a prípravy prác v Doprave Ľudovít Béreš a predák - valcovač v Studenej valcovni Štefan Urban už "nakrojili" piatu desiatku rokov.

"Vyučil som sa v odbornom učilišti hutníckom v Šaci ako strojný zámočník," vracia sa v spomienkach na začiatky Jozef Bačo. "Mojím prvým pracoviskom bola prevádzka Hutné agregáty. Bolo to dávno a z tých, ktorí sme spolu začínali, sme ostali už iba dvaja. Jozef Vrábeľ je o dva mesiace starší a sme spolu od učilišťa. S partiou zámočníkov som prešiel takmer všetky prevádzky huty. Vždy som sa usiloval pracovať čo najlepšie. Naša skupina, ktorej som predákom, sa zameriava na opravy hutníckych agregátov vo valcovniach. A že som ostal tak dlho? Nie som typ, ktorý by chodil z miesta na miesto. Robota ma baví, najmä opravy turbodúchadiel, ktorým sa venujeme tiež. Je to špeciálna práca vyžadujúca si presnosť. Naučil som sa veľa a rád by som sa so svojimi skúsenosťami podelil s mladými. Tých pribúda však iba málo."

Kým Jozefovi Bačovi ostávajú do odchodu do dôchodku ešte dva roky, Ľudovít Béreš ráta čas už iba na mesiace. "Končím v januári budúceho roku," vraví s úsmevom. "Teším sa i nie. Neviem si predstaviť, že zrazu vypadnem z tohto tempa. Prežil som dobré i zlé, dosť nerád si spomínam na obdobie rokov 1970 - 1980, kedy bola vyťaženosť ľudí naozaj vysoká. Neraz ma dispečer v noci zobudil a stiahol do roboty keď bolo treba opravovať rušne na odvale alebo vybíjací báger v hmotárni. V bývalých oblastných dielňach 5, dnes pod názvom opravy mobilných dopravných prostriedkov, som robil naozaj všetko. Majstra, vedúceho strediska, technika, teraz mám na starosti koordináciu a prípravu opráv koľajových vozidiel. Trochu ma mrzí, že my starší nemáme komu odovzdať naše vedomosti. Nestačí byť len vyučený v odbore, fortieľ získa mladý človek iba v praxi. Mladí k nám už dlho neprichádzajú. Posledný vyučenec má už tridsať dva rokov."

Výučný list valcovača získal Štefan Urban vo valcovniach Frýdek - Místek v roku 1966. Z učilišťa si to rovno namieril k valcovacím tratiam v košických železiarňach a ostal im verný podnes. Rovnako ako štyria bratia, ktorí sa roztrúsili vo Vysokých peciach, Teplej valcovni, Studenej valcovni a Doprave. Iba jeden zo šiestich súrodencov vybočil z radu. Je kuchárom. "Ak je všetko v poriadku, robota ma samozrejme baví, ak sú problémy, je to horšie," povie rovno. "Päťstolicový tandem, na ktorom pracujem ako predák, je dôležitým agregátom, od nás závisí, či budú mať robotu aj ďalšie linky. Oproti minulosti vyrábame viac a s menej ľuďmi. Je to aj vďaka výpočtovej technike, ktorá odbúrala manuálnu prácu. Predtým riadil každú stolicu jeden človek a výsledok často závisel od toho, obrazne povedané, ako sa vyspal. Počítače taký problém nemajú. Kto chce byť vo svojej profesii dobrý, musí s robotou žiť. To hovorím aj mladým, ktorí k nám nastupujú. Nemôžu prísť do práce a pozerať sa len na hodinky, kedy šichta končí. Bez pocitu zodpovednosti to nejde."

Viac o mladých než o sebe hovorí aj prvý tavič vysokej pece 2 Ján Pihulič. "Som s nimi rád a rád sa im venujem. Najstarší v tíme má dvadsať štyri rokov. Väčšina absolvovala strednú priemyselnú školu hutnícku, sú pracovití a fakt dobrí. Dôverujem im a zatiaľ sa mi to vypláca. Predtým bolo zvykom "hodiť" ľudí, ako sa vraví, na pľac, aj ja som to zažil. Chcem, aby boli odborne na výške. Majú zodpovednosť a vážia si to. Pec dokáže človeka stále prekvapiť a na to sa treba pripraviť." S mladými je v kontakte nielen na pracovisku. Chodievajú spolu na bowling, futbal, výlety a rôzne iné akcie. "Utužuje to kolektív," hovorí.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...