Vyhľadávanie:

Srdce srdcu

Srdce srdcu

Východoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb v Košiciach potrebuje aj našu pomoc

Nie je vari srdce jedným zo zázrakov prírody? Prirovnajme ho k malému čerpadlu, ktoré funguje bez údržby po celý život. Pravda, ak sa mu neprihodí niečo zlé. Denne sa automaticky stiahne priemerne až stotisíckrát. V živote 75-ročného človeka je to vyše tri a pol miliardy úderov. Táto pumpa prečerpá každú minútu päť až šesť litrov krvi cievnym riečiskom, dlhým desiatky tisíc kilometrov. Orgán v tvare zovretej päste o hmotnosti tristo až päťsto gramov patrí skrátka medzi najvýkonnejšie bio prístroje. Môže byť však zároveň najzraniteľnejším miestom tela. Hoci sa srdce len tak ľahko nezastaví, môže sa poškodiť.

Aj vtedy, keď sa o neho dobre nestaráme. Vedeli ste, že až 54 percent všetkých úmrtí na Slovensku pripisujú lekári kardiovaskulárnym ochoreniam? Že srdce je náš najdôležitejší a nenahraditeľný orgán si však často uvedomíme až v nemocnici. Srdcovocievne choroby, ktoré majú pôvod aj vo vysokom krvnom tlaku, cholesterole, fajčení, nesprávnej životospráve, ale i strese a nedostatku pohybu, sa stali civilizačným problémom, ktorý ohrozuje zdravie a životy miliónov ľudí na celom svete.

Jedným z vysoko špecializovaných centier, v ktorom poskytujú zdravotnú starostlivosť pacientom s kardiovaskulárnymi ochoreniami, je Východoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb Košice. Podobné inštitúcie sú na Slovensku už len dve. V Bratislave a Banskej Bystrici.

"História nášho ústavu sa začala písať pred jedenástimi rokmi, keď vo FNsP na Triede SNP vzniklo kompletné kardiocentrum," informuje ekonomicko-prevádzkový riaditeľ Marián Albert. "O šesť rokov neskôr, 1. januára 2003, bol založený Východoslovenský ústav srdcových chorôb, ktorý svoju činnosť po dvoch rokoch rozšíril o starostlivosť o pacientov s cievnymi ochoreniami." Dnes je ústav akciovou spoločnosťou so 100-percentnou účasťou štátu. Disponuje oddeleniami kardiológie, arytmológie a kardiochirurgie, jeho súčasťou je tiež Klinika cievnej chirurgie. Čoskoro sa presťahuje do nových priestorov. Vysokokvalifikovaný tím lekárov a sestier vyšetrí ročne približne 50 tisíc chorých. A počet operácií srdca, pri ktorých využívajú najmodernejšie postupy a metódy, narastá. "Blížime sa k tisícke, niektoré z nich boli veľmi komplikované," konštatuje M. Albert. A práve pri dlhotrvajúcich a náročných operačných výkonoch zohráva nezastupiteľnú úlohu prístrojová technika. Anestéziologický prístroj najvyššej triedy so vstavanou ventilačnou jednotkou a monitorom vitálnych funkcií, ktorý je mimochodom použiteľný aj pri starostlivosti o nedonosené deti a novorodencov, by sa tu zišiel ako soľ.

Pomôcť Východoslovenskému ústavu srdcových a cievnych chorôb v Košiciach získať ho, je cieľom zbierky, ktorú vyhlásilo vedenie spoločnosti U. S. Steel Košice. Na tento ušľachtilý cieľ daruje firma i Nadácia U. S. Steel Košice presne toľko, koľko bude predstavovať výťažok zo zbierky. Pomoc košických oceliarov sa tak strojnásobí. Prispieť môže každý zo zamestnancov USSK a jej dcérskych spoločností, a to 100 korunami, prípadne inou sumou, čo potvrdí svojím podpisom na osobitnom formulári, ktorý bude k dispozícii na každom pracovisku. Našu solidaritu a humánnosť už ocenilo nejedno zdravotnícke zariadenie v našom meste. Vždy išlo o adresnú a konkrétnu pomoc. Rovnako tomu bude aj teraz.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...