Vyhľadávanie:

Stačí tak málo - vedieť prekonať strach

Stačí tak málo - vedieť prekonať strach

Spoločnosť U. S. Steel Košice podporila výnimočný projekt

Bol celkom pekný deň, keď gymnazista Igor prechádzal spolu so svojim spolužiakom ulicou. A odrazu sa to stalo! Začuli škrípanie bŕzd a potom poriadny rachot... Na ceste ostala ležať zranená žena... "Nastala klasická situácia - nikto jej nevedel pomôcť. Ľudia v hlúčikoch sa len prizerali, niekto zavolal záchranku. Boli sme mladí, neskúsení a keď si na to spomínam, sám neviem povedať prečo, ale my sme tej žene priskočili na pomoc. No pravdupovediac, nedá sa to nazvať pomocou v tom záchranárskom zmysle slova, skôr išlo o akúsi snahu o empatiu,"; priznáva po rokoch. "Pribehli sme skrátka k nej, hovorili s ňou, držali ju za ruku. Mala ťažké poranenie v oblasti panvy, veľmi ju to bolelo... bolo to nepríjemné. Nenašiel sa však nikto, kto by jej pomohol, vodič bol v šoku." Prišla sanitka, nasledoval profesionálny zásah záchranárov. Keď odchádzali, prišiel za kamarátmi jeden z nich. "Opýtal sa na nás, či sme pri tej pani boli my. S malou dušičkou sme prisvedčili. V tej chvíli, priznávam, som sa zľakol, že sme urobili niečo zlé. On sa nám však poďakoval: bolo veľmi dobré, že ste tu boli, urobili ste správnu vec! A možno práve v tom okamihu sa vo mne začala rodiť myšlienka nutnosti naučiť ľudí poskytovať prvú pomoc..."

Roky ubiehali, Igor sa dal na štúdium medicíny. Praxoval u profesionálnych záchranárov, zisťoval, o čom je ich práca. Skúsenosti, ktoré medzi nimi nadobudol, ho len upevnili v jeho presvedčení, že treba niečo urobiť. Neostalo len pri chcení. Práve na podnet dnes už anestéziológa MUDr. Igora Krúpu z Fakultnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach sa začal rodiť ojedinelý projekt. "Snažili sme sa ho začať viackrát, ale poznáte to. Vždy sa musí nájsť tá správna partia ľudí, ktorí dobrú vec podporia nielen svojím úsilím, ale aj peniazmi." V novembri lanského roka sa to podarilo. Široko spektrálna kampaň na odbúranie strachu občana-laika pri poskytovaní prvej pomoci mohla byť spustená. "Nemohol som tieto veci riešiť sám," konštatuje Igor Krúpa. "Spolu s filmovou spoločnosťou Fly Fish sme k práci prizvali aj odborníkov, ktorí tieto otázky dlhodobo riešia a podľa môjho názoru patria v Košiciach k najlepším." Medzi nimi je aj lekárka Beáta Bajerovská z košickej Záchrannej služby. Vraví, že sa v svojej práci stretáva temer dennodenne s tým istým problémom. "Vidíme to. Ľudia dostávajú strach akonáhle treba pomôcť postihnutému. Málokto si uvedomuje, že sa môže ocitnúť v podobnej situácii, bez prítomnosti blízkeho človeka. Možno niekedy stačí, keď vás ten cudzí neznámy človek bude držať za ruku alebo urobí život zachraňujúce úkony, ktoré naozaj nie sú zložité, no zachráni vám tým život. Celá kampaň je preto vedená tak, aby sme odstránili strach. Pretože ja si nemyslím, že napríklad svedkovia nehôd sú k postihnutým ľahostajní, skôr sa boja pomôcť. Majú napríklad obavy, aby niečo nepokazili. Dôležité je však vedieť, že v podstate naozaj jednoduchými úkonmi môžeme tomu druhému zachrániť život. My vieme doraziť na miesto zásahu do pätnástich minút. Ak človek nedostane prvú pomoc, je to dlhý, dlhý, dlhý čas. Rozhoduje každá sekunda."

Podstata kampane spočíva predovšetkým v krátkych inštruktážnych filmoch, ktoré cez modelové situácie ukazujú, ako poskytnúť prvú pomoc jednoducho a efektívne podľa závažnosti a odlišnosti poskytnutej pomoci. Do projektu sa zapojili režisér Dušan Davidov, herci Bábkového a Štátneho divadla v Košiciach, kameraman Martin Štelbaský a producent Marek Pišteney. "V pilotnej etape sme zatiaľ natočili dva filmy," konštatuje producent, "pri ktorých sme stavili na aktuálnosť a často sa vyskytujúce zdravotné problémy. A ak ľudia, ktorí ich prekonali, chcú o tom hovoriť, je to autentickejšie. Práve týmto smerom sme sa vydali. Vo filmoch vystupujú dvaja takíto muži. Obaja prekonali infarkt. Jeden v domácom prostredí, druhý vonku na ulici. V druhej etape plánujeme natočiť ďalšie snímky."

"Zmyslom filmov je zbavovať ľudí strachu," prízvukuje režisér. "To je to najdôležitejšie. Bojíme sa nepoznaného, preto je dôležité to nepoznané ukázať, poodhaliť, popísať udalosti i elementárne úkony, ktoré môžeme my, ako obyčajní ľudia, ktorí nemáme v tomto smere žiadne vzdelanie, urobiť pre to, aby sme sa aj sami pred sebou cítili ako ľudia a aby sme pomohli a neublížili."

Filmy budú odvysielané vo verejnoprávnej televízii a kampaň bude paralelne podporovaná spotmi v rozhlase, informáciami na bilboardoch či správami v tlači.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...