Vyhľadávanie:

Stále platí, že remeslo má zlaté dno

Stále platí, že remeslo má zlaté dno

Začal sa školský rok na stredných školách pripravujúcich budúcich hutníkov

Začal sa nový školský rok, s čím je spojený štart ďalšieho roku spolupráce spoločnosti U. S. Steel Košice s partnerskými strednými odbornými školami. S tými má naša firma formálnu zmluvu v systéme duálneho vzdelávania. V akademickom roku 2021/2022 máme duálnu zmluvnú spoluprácu uzatvorenú s tromi školami. V prvom rade je to Stredná odborná škola priemyselných technológii Košice-Šaca, ďalej Stredná odborná škola železničná a s menším počtom študentov aj Stredná odborná škola automobilová. O formách cielenej spolupráce so strednými technickými školami sme diskutovali s Ľubomírom Gromošom, vedúcim oddelenia Nábor a výber z úseku Zabezpečenie a rozvoj ľudských zdrojov.

 V čom bude tento školský rok iný?

Aj napriek výzvam dnešnej koronou poznačenej doby, stabilne máme dostatočný počet žiakov duálneho vzdelávania v našej spoločnosti. Vďaka novým formám elektronických online náborov nám pribudne v novom školskom roku viac ako 100 nových prvákov na partnerských školách. Zvýšené počty žiakov duálneho vzdelávania pocítia aj kolegovia vo výrobe, kde k nám príde na odbornú prax rekordný počet až 230 žiakov tretieho a štvrtého ročníka najviac žiadaných odborov. Tohto roku sme taktiež rozšírili aponuku odborov. V duálnom vzdelávaní pribudol odbor Programátor obrábacích a zváracích strojov a zariadení na SOŠ priemyselných technológií Šaca. 

 Zmenili sa naše potreby? Aké profesie sú najviac žiadané?

Opäť raz sa ukazuje, že tradičné remeslo má zlaté dno. V súčasnosti najviac žiadanými  profesiami v našej spoločnosti sú Hutník operátor, Mechanik mechatronik, Mechanik elektrotechnik,  Programátor obrábacích a zváracích strojov a v poslednom čase evidujeme čoraz väčší záujem o študijný odbor Mechanik strojov a zariadení. Na strednej odbornej škole priemyselných technológii bude otvorený nový odbor duálneho vzdelávania s názvom Technické lýceum. Jedná sa o odbor zameraný pre žiakov s vyššími ambíciami, ktorý plánujú pokračovať v štúdiu na technických vysokých školách.

 Pripravujeme so školami nejaké špeciálne podujatia?

Minulý rok sme sa veľmi rýchlo museli prispôsobiť zmeneným podmienkam v dôsledku pandémie COVID-19. Tradičné nábory na základných školách prezenčnou formou sa veľmi rýchlo museli zmeniť na online mítingy a semináre. Taktiež sme zvýšili naše úsilie v oblasti diverzity a propagácie štúdia technických odborov pre ženy a dievčatá. Tu oceňujeme spoluprácu kolegýň zo ženskej siete, ktoré sa aktívne zúčastňovali našich online stretnutí s budúcimi stredoškolákmi. V tejto spolupráci hodláme pokračovať.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...