Vyhľadávanie:

Tance národov, ale i folk a exotika pohybu

Tance národov, ale i folk a exotika pohybu

Začal sa Košický folklórny festival Cassovia Folkfest 2008

Košice zaplavil folklór. Včera, 24. júna, sa začal Košický folklórny festival Cassovia Folkfest 2008. Šesťdňový sviatok tradičnej kultúry európskych národov otvorili v Jumbo centre folklórne skupiny z Abova. S lákavým programom národných tancov pricestovali do nášho mesta zahraniční hostia z Českej republiky, Gruzínska, Poľska, Rumunska a Grécka, profesionálne výkony predvedú domáce súbory. Košice zastupujú Borievka, Čarnica, Hornád, Jahodná, Omladina, Romathan a Železiar, ktorý práve dnes, 25. júna, večer, pokrstí v Jumbo centre svoje CD pod názvom Rusnácka maňira.

Hlavnú ulicu rozozvučia vo štvrtok, 26. júna, trombitáši, fujaristi, gajdoši. Odštartujú pouličné divadlo - sprievody účinkujúcich. Bohatý program, ktorý sa skončí až neskoro v noci, je pripravený na piatok, 27. júna. Pri Urbanovej veži bude od rána jarmok remesiel, večer vystúpia v amfiteátri zahraničné a košické folklórne súbory. Diváci si však budú môcť vychutnať aj folk a exotiku pohybu. Uvidia vystúpenie humoristickej populárnej skupiny Ščamba, exotický tanec afro - brazílskeho bojového umenia v podaní Capoeira Oxumare Slovakia z Košíc a ohňovú šou skupiny Argyll z Bratislavy. Nezabudnuteľný vizuálny zážitok sľubuje veľký nočný fakľový sprievod historickým centrom Košíc. Pripravená je ohňová šou, skupina historického šermu, streľba z muškiet a stredovekého dela, chodúľové divadlo, jánske spevy zo Zemplína.

Jedným z hlavných podujatí festivalu je celoštátna súťaž tvorivých choreografií, uskutoční sa v sobotu, 28. júna, na ktorej sa zúčastnia najlepšie kolektívy zo Slovenska, ktoré postúpili cez regionálne a krajské kolá. Galaprogram pod názvom Z tvorby najlepších ponúkajú súbory a sólisti večer v amfiteátri.

Košice sa stanú i miestom X. majstrovstiev Slovenska vo varení a jedení bryndzových halušiek. Súťažiť budú družstvá zo Slovenska i zahraničia. Deti budú mať možnosť vidieť improvizovaný gazdovský dvor, umiestnený v blízkosti amfiteátra, s domácou hydinou a inými domácimi zvieratami.

Nedeľa, 29. júna, bude patriť deťom košických folklórnych súborov - vystúpia podvečer v amfiteátri, súčasne sa účinkujúci folkfestu predstavia na satelitných festivaloch v Raslaviciach, Spišskom Podhradí, Krompachoch a v Prešove. Večer predvedie v amfiteátri svoje majstrovstvo v hudbe, speve a v tanci profesionálne rómske teleso Romathan.

Podujatie organizuje Mesto Košice, Košický samosprávny kraj, Národné osvetové centrum a Umelecká a reklamná agentúra Kultobin. Záštitu nad festivalom prevzal predseda NR SR Pavol Paška. Cassovia Folkfest 2008 sa koná aj s podporou U. S. Steel Košice. Každý, kto príde v kompletnom ľudovom kroji, má vstup na jednotlivé programy zadarmo.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...