Vyhľadávanie:

Testujeme uhlie z celého sveta

Testujeme uhlie z celého sveta



Centrum excelentnosti pre uhlie a koks slúži firme už desať rokov

Pred časom sme v Oceli východu písali o laboratóriu pre žiaruvzdorné materiály. V tomto článku si predstavíme ďalšie špeciálne pracovisko našich výskumníkov, ktorým je Centrum excelentnosti pre uhlie a koks. S jeho budovaním sa začalo v roku 2005 a veľkú zásluhu na jeho vzniku mali vtedajší generálny manažér pre výskum a vývoj USSE Frederick Mannion a divízny manažér prvovýroby Mark Atkinson. Laboratórium slúži na testovanie uhlia a koksu, ktorý v ňom prvýkrát vyrobili 18. februára 2006.

K pilierom pracoviska patrí pec s pohyblivou stenou. "Doviezli nám ju demontovanú z USA. Pred tým pec používali v spoločnosti National Steel, ktorú v roku 2005 odkúpila United States Steel Corporation. Spočiatku nikto neveril, že z nej niečo bude. Chýbala dokumentácia, no s kolegami z Chránenej prevádzky sa nám ju podarilo poskladať. Nanovo sme tiež prerobili elektrické napájanie, aby vyhovovalo našim normám," vysvetľuje okolnosti spojazdnenia pece špecialistka Zlatica Machajová, ktorá je zároveň vedúcou Centra excelentnosti pre uhlie a koks. Zariadenie simuluje koksárenské procesy, z 350-kilogramovej vsádzky uhlia vytlačí 270 kilogramov koksu. V laboratóriu tiež robia pevnostné, triediace a oterové skúšky, taktiež skúmajú vlastnosti mletia uhlia, medzi najdôležitejšie však patrí test pevnosti a reaktivity koksu. Vedieť tieto parametre je veľmi dôležité pre vysokopeciarov na nastavenie injektáže uhlia do vysokej pece. Rýchle testy so vsádzkou o hmotnosti maximálne 13 kilogramov vykonávajú v druhej - karbonizačnej peci. V laboratóriu sa však nachádza aj množstvo ďalších testovacích zariadení. Chemické rozbory vzoriek však robí dcérska spoločnosť Labortest.

Okrem vysokopeciarov požiadavky zadávajú aj iné útvary našej spoločnosti a v niektorých prípadoch i externé firmy. Ako hovorí Z. Machajová, služby laboratória najčastejšie využíva takzvaný uhoľný tím, ktorý tvoria špecialisti z výskumu, nákupu a koksovne.

Za desať rokov existencie prešli rukami kolegov z Centra excelentnosti pre uhlie a koks vzorky z takmer všetkých svetových ložísk určených nielen pre divízny závod Koksovňa, ale i divízne závody Vysoké pece či Energetika. Dokonale tak poznajú kvalitu uhlia z rôznych končín, ktorá sa však odlišuje. "Z pohľadu koksovateľných vlastností je najkvalitnejšie uhlie z Austrálie, USA, Kanady, ale napríklad i z afrického Mozambiku. Testujeme vzorky z celého sveta, aby sme neboli závislí iba na jednom dodávateľovi či druhu uhlia. Nezaskočia nás potom výpadky dodávok alebo zmeny cien tejto komodity," ozrejmuje Z. Machajová. Špecialistka tiež hovorí, že v dnešnej situácii riešia mnoho výskumných úloh zameraných na hľadanie náhrad do uhoľných zmesí s cieľom minimalizovať náklady na nákup strategických surovín a maximalizovať životnosť koksárenských batérií. Jednou z takýchto prímesí, ktorá šetrí finančné prostriedky a neznižuje kvalitu koksu, je napríklad lignit, či odpad z rafinérií. Taktiež si váži efektívnu spoluprácu s oddelením nákupu strategických surovín pod vedením generálneho manažéra Scotta Vogela, riaditeľom pre nákup uhlia a koksu Marekom Blaškom či Ľudovítom Kosnáčom z divízneho závodu Koksovňa pri uplatňovaní nových uhoľných kompozícií alebo netradičných druhov surovín v uhoľných vsádzkach.

Okrem vedúcej laboratória Z. Machajovej pracujú v Centre excelentnosti pre uhlie a koks aj ďalší traja kolegovia s viacročnými skúsenosťami. Sú nimi laboranti Peter Nižník, Radoslav Dudáš a Igor Kopanica. Ich prácu si Z. Machajová vysoko cení, pretože prispievajú k úspechom celého kolektívu laboratória.


Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...