Vyhľadávanie:

Tímová práca prináša výsledky

Tímová práca prináša výsledky

Vlani bez smrteľného pracovného úrazu

Minuloročné výsledky v bezpečnosti práce naozaj tešia. Jedným z najväčších pozitív je fakt, že nikto z našich zamestnancov pri výkone práce neprišiel o život. "Podarilo sa to po druhý raz od roku 1965," vraví riaditeľ pre bezpečnosť a hygienu práce U. S. Steel Košice Milan Ondáš. "Rovnako úspešný bol i rok 1999. Sme radi, že pokles sa dotýka aj ťažkých pracovných úrazov. Za ostatné tri roky sme mali v spoločnosti po tri ťažké úrazy, v minulom roku jeden, ktorý sa stal na moriacich linkách Studenej valcovne."

Spolu bolo v podniku vlani 121 pracovných úrazov, z nich 28 registrovaných, teda takých, ktoré spôsobili na určitý čas práceneschopnosť. Frekvencia úrazov, počet úrazov na dvesto tisíc odpracovaných hodín, dosiahla hodnotu 1,09. "Najviac úrazov," konštatuje, "bolo na úseku generálneho manažéra pre valcovne (43), pre prvovýrobu (38) a údržbu (18). Najčastejšie si zamestnanci poranili ruky (56 prípadov), čo súvisí, najmä vo valcovniach, s manipuláciou s materiálom, nohy (52 prípadov) a hlavu (21)."

Železiari sa polepšili aj pokiaľ ide o pozitívne dychové skúšky na alkohol. Z bezmála 44 tisíc dychových skúšok v roku 2004 bolo pozitívnych 52 prípadov, čo je o jedenásť menej než v roku 2003 a o tridsaťsedem menej než v roku 2002. Podľa vyjadrenia Michala Papinčáka, vedúceho oddelenia metodika a koordinácia útvaru riaditeľa pre BaHP, nepolepšili si cudzie firmy. "Ich zamestnanci nafúkali v sedemdesiatich deviatich prípadoch. O prácu kvôli alkoholu, dodáva," "prišlo vlani 23 zamestnancov oceliarskej spoločnosti."

Dosiahnuté výsledky na úseku bezpečnosti, konštatuje riaditeľ pre bezpečnosť a hygienu práce, odzrkadľujú tímovú prácu spoločnosti. "Zlepšil sa vlastný prístup zamestnancov k svojmu zdraviu a bezpečnosti, ktorí sa aj aktívnejšie zapájajú do tvorby predpisov v oblasti bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, realizovali sme viac kontrol, viac sa sústreďujeme na pozorovanie výkonu pracovných činností. Prijali sme kardinálne pravidlá, máme program H.E.L.P., prepracované predpisy. To všetko sú spojité nádoby, ktoré prinášajú efekt."

V tomto trende bude firma pokračovať. "V roku 2005 zvýšime množstvo pozorovaní, chceme docieliť aktívnejší prístup majstrov. Ešte viac chceme urobiť v osvetovej práci," zdôrazňuje. "Ciele sú náročné. Okrem dlhodobého - žiadny pracovný úraz - pokračujeme aj v úsilí znižovať frekvenciu úrazov. V tomto roku o desať percent oproti skutočnosti roku 2004."

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...