Vyhľadávanie:

Tkané tapisérie Margity Hanákovej

Tkané tapisérie Margity Hanákovej

Desiata výstava v Galérii U. S. Steel Košice

Vernisáž
Margita Hanáková v rozhovore s prezidentom USSK Christopherom J. Navettom a riaditeľom pre Vonkajšie vzťahy Jánom Bačom počas vernisáže.

Galéria U. S. Steel Košice slávi malé jubileum - v týchto dňoch tu koná už desiata výstava umelcov z Košíc a okolia. "Každá z týchto výstav bola jedinečná a príjemná na zážitky," konštatoval na vernisáži vo štvrtok 7. apríla prezident U. S. Steel Košice Christopher J. Navetta. Na otvorenie výstavy zavítal aj viceprezident Martin Pitorák s manželkou a generálny právny zástupca Kenneth R. Pepperney.

Tentoraz sa v Galérii USSK s tkanými tapisériami predstavuje košická umelkyňa Margita Hanáková. Ako sama hovorí, od malička rada kreslila, preto ju lákalo ísť študovať na umeleckú priemyslovku do Bratislavy. Rodičia ju však nechceli pustiť tak ďaleko z domu, preto začala študovať výtvarnú výchovu na Filozofickej fakulte v predsa len bližšom Prešove. "Bolo to kvalitné štúdium, veľmi dobré zloženie profesorského zboru," spomína Margita Hanáková. "Po skončení štúdia som bola odborne dobre vybavaná na vstup do života pokiaľ ide o maliarstvo a výtvarné techniky."

Po štúdiu začala vyučovať na Základnej umeleckej škole v Košiciach. Vydala sa, prišli deti. Obidve zdedili po nej vzťah k umeniu, aj keď sa dnes v živote venujú celkom iným odborom - syn angličtine a dcéra fyzioterapii v austrálskom Sydney. V umeleckej škole pôsobila dvadsať rokov, potom však prišiel zásadný zvrat v živote. Vážne ochorela, pri takejto diagnóze by mnohí rezignovali. Nie však ona, pre ňu bola práve impulzom na prehodnotenie doterajšieho spôsobu života. Vyriešila si svoje súkromie a začala sa tešiť zo života. Láska k deťom a práca boli tou vodou, čo ju v tom čase držali nad vodou.

"Práve v tom období som dostala k dispozícii ateliér, ale aj ponuku ilustrovať knihy pre deti, mala som veľa termínovanej práce a tak som nemala čas sa stresovať," smeje sa Margita Hanáková, vážne však dodáva: "Práca mi pomáhala celý život, pomáhala mi predtým, pomáhala mi počas choroby a pomáha mi aj teraz.." Práca jej dáva všetko, vnútorne ju napĺňa, upokojuje, dáva jej zmysel. Aj keď už v jej živote ubehli nejaké tie roky, je stále duchom mladá. Pokojne by si mohla ubrať najmenej desať rokov zo svojho veku. Kde v sebe berie toľko energie? "Všetko je to o tele a duši," konštatuje. Dnes sa popri umeleckej práci venuje mentálne postihnutej mládeži, predtým pracovala s duševne chorými ľuďmi. Bola a je to pre ňu veľmi zaujímavá práca, pri ktorej si neustále uvedomuje, aká je ľudská psychika krehká. Práve liečba umením - v tomto prípade maľbou, pomáha ľuďom otvoriť sa a vyjadriť svoje pocity navonok.

Maľbou sa síce pocity dajú vyjadriť oveľa rýchlejšie, ale keďže vždy mala vzťah k maľbe aj k materiálu, hneď na začiatku sa Margita Hanáková rozhodla pre textilnú tvorbu a tapisérie. Tkanie na krosnách ju upokojuje, má rada jemný dotyk textilu, vyžíva sa vo farbách. Za tie roky si vytvorila svoju vlastnú nenapodobiteľnú techniku tkania na krosnách, ktorú neustále zdokonaľuje. A kde nachádza motívy pre svoje nádherné tapisérie? Kedysi hľadala námety na východnom Slovensku, ale dnes, ako sama hovorí, má omnoho väčší záber. "Všetko je pekné, všetko inšpirujúce - svet, príroda i ľudia okolo nás," zdôrazňuje.

Margita Hanáková reprezentovala svoju textilnú tvorbu na mnohých samostatných i spoločných výstavách doma i v zahraničí. V roku 1997 mala samostatnú výstavu v Johannesburghu v Juhoafrickej republike ako súčasť výstavy k Svetovému roku Slovákov, vystavovala tiež v Berlíne, Antverpách, Berevene, Prahe, Užhorode, Tatranskej galérii a, samozrejme, v mnohých mestách na Slovensku.

Jej tapisérie sú súčasťou zbierok Zemplínskeho múzea v Michalovciach, Šarišského múzea v Bardejove, Východoslovenského múzea v Košiciach, Slovenskej národnej galérie v Bratislave, OSN v New Yorku, ale sú tiež ozdobou mnohých súkromných zbierok v Nemecku, Švajčiarsku, Belgicku a Juhoafrickej republike. Absolvovala viacero študijných zahraničných ciest. Tkané tapisérie Margity Hanákovej si môžete pozrieť v Galérii USSK do 29. apríla 2005.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...