Vyhľadávanie:

Tuhý súboj o trofej

Tuhý súboj o trofej

Dvojnásobná radosť víťazného Austrálčana Luczaka na turnaji Challenger Steelers Cup v Košiciach

Steelers Cup
Finalisti dvojhry s prezidentom U. S. Steel Košice Christopherom Navettom a riaditeľom turnaja Steelers Cup Branislavom Stankovičom. Vľavo víťazný Austrálčan Peter Luczak, celkom vpravo porazený finalista Janko Tipsarevič zo Srbska a Čiernej Hory.

Športové Košice žili celý uplynulý týždeň tenisom. V areáli na Aničke prebiehali totiž na jeho antukových dvorcoch stretnutia II. ročníka challengerového turnaja mužov Steelers Cup s dotáciou 25 tisíc euro. Za výdatnej podpory hlavného generálneho partnera U. S. Steel Košice mal turnaj výbornú úroveň, i keď počasie nebolo vždy ideálne a najmä v prvých štyroch dňoch miestami spŕchlo.

Ako už tradične, úvodné kolo prinieslo niekoľko prekvapení na účet favoritov. Po prvom stretnutí sa z antuky porúčal najvyššie nasadený z 85. miesta rebríčka ATP Nemec Alexander Popp, ktorý zostal "na rakete" Tipsareviča zo Srbska a Čiernej Hory po setoch 2:6, 2:6. Do druhého kola nepostúpili z nasadených hráčov šiesty hráč zo 156. miesta rebríčka ATP Čech Tabara, jeho krajan Vaněk, ani Francúz De Chaunac. Cez De Chaunaca sa do 2. kola dostal slovenský reprezentant Mertiňák, ktorý vyhral v troch setoch 3:6, 7:5 a 6:3 a nezaváhal ani v ďalších dvoch stretnutiach. Postupne zdolal Fína Ketolu 6:2, 6:0 i Čecha Zíba 2:6, 6:3, 6:4.

Vypadol až po tuhom boji v semifinále s neskorším víťazom turnaja Petrom Luczakom z Austrálie v troch setoch 2:6, 6:3, 3:6. Druhé kolo však bolo osudné aj pre druhého nasadeného tenistu Peyu z Rakúska, ktorý podľahol neskoršiemu víťazovi Luczakovi v troch setoch 6:1, 2:6 a 6:7 (1) v tajbrejku. A aby to favoriti nemali v Košiciach vôbec ľahké, sitom druhého kola neprešiel ani tretí nasadený, Belgičan Norman, ktorý podľahol Chiudinellimu zo Švajčiarska 3:6, 6:7 (4). Od víťazstva k víťazstvu kráčal vlaňajší finalista Steelers Cup Gamonal z Chile. Ten postupne vyradil Španiela Gimeno-Travera 6:2, 6:3, Francúza Serru po setoch 6:4, 2:6, 6:4 , vo štvrťfinále Chiudinelliho 6:7 (5), 6:0, 6:4, ale zastavil ho až v semifinále Tipsarevič po setoch 6:7 (1), 7:6 (5), 4:6.

"Už je to jasné, v Košiciach sa zopakuje finálový súboj Tipsareviča s Luczakom, ktorí sa pred týždňom stretli o prvenstvo na podobnom challengerovom turnaji v Ostrave," povedal po semifinálových súbojoch riaditeľ turnaja Branislav Stankovič a dodal: "Škoda, že sa do finále neprebojoval náš Mertiňák, Košičania mu fandili. Žiaľ nevyšlo mu to cez Luczaka. Na druhej strane ale musím konštatovať, že obaja finalisti sú v dobrej forme. Na severnej Morave vyhral Tipsarevič, ale v Košiciach mal ťažších súperov než Luczak, cez ktorých sa prebojoval až do finále. Možno, že sa mýlim, ale viac síl bude mať zrejme Luczak."

Tak sa aj stalo. Okrem najvyššie nasadeného Nemca Poppa musel Tipsarevič s vypätím všetkých síl zdolať v semifinále aj vlaňajšieho finalistu Gamonala, čo poznačilo jeho výkon vo finále. Záverečný zápas mal dramatický priebeh, ktorý napokon rozhodol vo svoj prospech Austrálčan Luczak po setoch 7:5, 7:5. Ale ani Luczak to nemal v Košiciach vôbec ľahké. Po víťazstve v dvojhre musel hneď nastúpiť na ďalší finálový zápas s Američanom Bowenom v štvorhre. Spolu sa prebojovali až do finále, kde hrali proti dvojici českých tenistov Hernych, Kralert. Po prvom víťaznom sete 6:2 zákonite doľahol na Luczaka útlm a keďže sa prestalo dariť aj jeho spoluhráčovi Bowenovi, museli Čechom tuho vzdorovať. Víťazstvo i prvenstvo v štvorhre si austrálsko-americký pár vybojoval až v dramatickom tajbrejku, keď ich českí súperi už viedli 4:1 i 6:3, ale ani to na víťazstvo v druhom sete Čechom nestačilo. Na turnaji teda najviac "zarobil" Peter Luczak, ktorý v Košiciach získal peňažnú odmenu 4340 euro (3575 za dvojhru a polovicu z 1530 za štvorhru) a do rebríčka ATP si na svoje konto pripísal 50 bodov.

Súčasťou Steelers Cupu bol aj VIP turnaj pozvaných hostí, manažérov, sponzorov a obchodných partnerov U. S. Steel Košice v štvorhre. Do bojov v siedmich skupinách zasiahlo 21 dvojíc, medzi nimi aj manažéri z našej spoločnosti. Z nich sa iba dvojica Palai-Koromház ako víťazi D skupiny prebojovali do štvrťfinále. Z ďalších našich tenistov sa dvojice Frascarelli-Bolf, Podolský-Jánošík, Kiraľvarga-Polča, Antal-Magic, Kundis-Kundisová i Šesták-Kloesters umiestnili vo svojich skupinách na druhých priečkach. Víťazstvo v tomto turnaji si vybojovali Šimko s Priščákom, ktorí zdolali vo finále dvojicu Vejmělka-Bartek 6:3.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...