Vyhľadávanie:

Učarovali im štetce a farby

Učarovali im štetce a farby

Hutníci maľujú s umelcami po tretí raz

Po krídlami pohostinnosti osádky Doškoľovacieho strediska U. S. Steel Košice v Medzeve si v prvý deň minulotýždňového predĺženého víkendu rozložili svoje maliarske stojany ôsmi železiari, ktorí sa vo voľnom čase venujú nie práve každodennej záľube. Radi kreslia, maľujú, ale i rezbárčia a fotografujú. Poruke majú piatich profesionálnych výtvarníkov spolu s ich názormi, radami i posmeľovaniami. Plenér Hutníci maľujú s umelcami sa v týchto dňoch koná už po tretí raz.

Kristína Záthureczká, Marián Varga, Ján Kisucký, Mário Kučera, Ján Peržel, ale i Katarína Seilerová sa už objavili na dvoch doterajších ročníkoch podujatia, Lenka Hricková a Zdenek Volek sú nováčikmi. "Kreslím rada od malička, nikdy som sa to však neučila, ak pravda nerátam ročný kurz pre dospelých v ZUŠ-ke," prezradila o sebe Lenka, ktorá je asistentkou generálneho manažéra USSK pre bezpečnosť závodov. "A čo najradšej? Stavby, drevenú ľudovú architektúru, historické objekty, ale i bloky... Tiež postavy bez tvárí, ľudí pri práci... Som veľmi rada, že som tu, medzi ľuďmi s rovnakou záľubou. Môžeme si vymieňať názory, je to veľmi podnetné a osožné. Vynikajúca atmosféra, dobrí ľudia..."

Prevádzkový zámočník v divíznom závode Oceliareň Zdenek Volek sa k umeniu dostal pred rokmi úplne náhodou. "Ochorel som na zápal pľúc a nemohol som sa, tak ako dovtedy, motať vonku v dielni pri autách alebo sústruhu. Musel som si niečo vymyslieť ´na doma´. Skúšal som drevorezbu, maľovať olejom... Len tak pre seba...," skromne tisol slová z úst. Na bielom plátne, ktoré mal pred sebou, sa usadili sivá a rozpálená červená. Oceliareň, ktorú pozná dôverne. Svet na obrázkoch na poličke za Zdenkovým chrbtom bol úplne iný. Loď na mori a rozbúrené vlny, možno túžba po slobode a voľnosti? Autor nás však rýchlo vyviedol z omylu. "Súvisia s témou - ekológiou... Aj more by predsa malo byť čisté. A prispieť k tomu môžeme aj my tu vo fabrike. Ak budete vodu dôsledne čistiť a recyklovať..."

"Oceňujem, že spoločnosť U.S.Steel Košice sa usiluje pre svojich zamestnancov vytvoriť niečo podnetné, zaujímavé a som milo prekvapená družnosťou, vnímavosťou achtivosťou prítomných poučiť sa avypočuť si názory iných," rozhovorila sa Anna Hausová z prešovskej katedry výtvarnej výchovy a umenia Fakulty humanitných aprírodných vied. Spolu s kolegami, šéfom katedry akad. maliarom Dušanom Srvátkom a akad. mal. Martinom Zbojanom, boli po celý čas pripravení maľujúcim železiarom rozdávať vedomosti, skúsenosti a rady. Čo je to zlatý rez, ako sa pracuje s kompozíciou, aké podklady používať, ako ukladať farby....Výtvarníčka Janka Onušková a učiteľ estetiky a výtvarnej výchovy Športového gymnázia v Košiciach David Gore pridali zopár grifov z vlastnej praxe. Popri tom sa sami chopili štetcov a farieb.

"Vlani ma pri prehliadke huty v novej pozinkovni zaujali pásy plechov. Ja som v nich videla motýle a tak sú na plátne," ukázala na takmer hotový obraz reštaurátorka Janka. My sme si všimli, že najčastejšie sa na obrazoch objavovali zvitky - ožili najmä v rôznych výrezoch a tiež chladiaca veža. Niekde ako dominantný prvok, inde iba v náznakoch, napríklad ako dážď kvapiek v pozadí s dúhou.

Tretí ročník plenéru Hutníci maľujú sumelcami sa zajtra, 5. septembra, končí, jeho vyvrcholením bude výstava prác účastníkov podujatia 3. októbra v Make Up Gallery v bývalých kasárňach na Kukučínovej ulici. Príďte sa pozrieť, čo dokážu vaši kolegovia.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...