Vyhľadávanie:

Unikátne divadlá Košíc

Unikátne divadlá Košíc

Septembrové Potulky mestom Košice

Romathan. Jorik, Thália... ak sa chcete viac dozvedieť o unikátnych divadlách Košíc, pozývame vás na obľúbené potulky mestom už tento víkend (5. a 6. septembra).

Všetko sa začalo v decembri roku 1991, keď náš parlament, schválil návrh kooptovanej poslankyne Anny Koptovej na zriadenie rómskeho profesionálneho divadla. Zastupovala vtedy Rómsku občiansku iniciatívu, avšak divadlo podporili aj iné parlamentné strany. Návrh prešiel rozdielom iba dvoch hlasov. O pol roka sa už z pani Koptovej stala riaditeľka štvrtého profesionálneho divadla v Košiciach po štátnom divadle, bábkovom a maďarskom divadle Thália.

Mimochodom, v čase vzniku ešte nebolo jasné, kde bude sídlo divadla. Do úvahy prichádzal aj Prešov. Dňa 22. decembra 1992 uviedli prvú premiéru prvého, a doteraz jediného rómskeho divadla nielen v celom Československu, ale aj v rámci postsocialistických krajín. Odvtedy má už takmer päťdesiat pracovníkov, z ktorých je 32 umelcov v hereckej, speváckej, tanečnej alebo hudobnej zložke. Sídlia na Štefánikovej ulici 4 (v činžiakovej budove z roku 1902), ale často sú na zájazdoch. Ich predstavenia možno sledovať po rómsky i po "gadžovsky". Viac ako tretina produkcie je pre detváky.

Unikátne divadlo sa tak stalo konkrétnym pozitívom nežnej revolúcie a pomáha Rómom i nerómom, ako aj vzťahom medzi nimi. Môže byť tiež dobrým protipólom po návšteve známeho Sídliska Lunik IX a je tiež obrovským ťahákom pre zahraničných turistov. Na Potulke mestom Košice uvidíte okrem Romathanu aj ďalšie unikátne divadlá Košíc. Sú to zároveň miesta, kde sa stretávali slobodomurári, kadiaľ viedla vodná priekopa i také, ktoré poznáte z videoklipov.

Potulky sa začínajú pred Vedeckou knižnicou na Hlavnej 10. Prvá o 10.30 hod., posledná prehliadka je v sobotu o 16.30 hod. a v nedeľu o 17.00 hode. Informácie nájdete aj na www.potulka.sk

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...