Vyhľadávanie:

Ušetrené peniaze môžu investovať inde

Ušetrené peniaze môžu investovať inde

Výťažok zo zbierky putoval do viacerých detských domovov

V stredu minulého týždňa putovala časť zbierky šatstva, hračiek a kníh pre deti, organizovanej na základe iniciatívy manželky prezidenta USSK Susan Lohrovej v dňoch 17. - 21. októbra v našej spoločnosti, do Detského domova v Sečovciach. Momentálne tu žije 60 detí do osem rokov a už na prvý pohľad bolo vidieť, že je o nich dobre postarané. Útulne a originálne zariadené priestory dávajú deťom dobrý predpoklad na ich duševný a fyzický rozvoj. Osem väčších detí býva v samostatnej bunke rodinného typu a výsledky sa už dostavili, veď ako dokumentovala riaditeľka DD Mária Gojdičová, deti sa odvtedy v škole zlepšili o dva stupne. Aj tomuto detskému domovu, tak ako všetkým ďalším navštíveným, Susan Lohrová ponúkla možnosť zostaviť si zoznam prianí pod vianočný stromček. V Sečovciach by si napríklad okrem iného priali DVD rekordér, pretože o každom dieťati, ktoré tu žije, nahrávajú DVD záznamy. Tie im v budúcnosti budú pripomínať roky detstva.

Výhody života v detských domovoch rodinného typu, ktoré učia deti samostatnosti, už ocenili aj v Detskom domove vo Veľkých Kapušanoch, ktorému Susan Lohrová osobne odovzdala tiež časť zo zbierky železiarov. Riaditeľka DD Mária Fetyková nám prezradila, že so 175 deťmi sú najväčším detských domovom v strednej Európe. "Máme sedem skupín a tri satelitné domy, plánujeme zakúpiť aj ďalšie, v ktorých naše deti žijú ako keby žili vo vlastnej rodine. Deti si pod dohľadom vychovávateliek sami pripravujú raňajky i večere, cez víkend aj celodennú stravu, upratujú si a aj perú, presne tak, ako to musia robiť deti, ktoré žijú so svojimi vlastnými rodičmi." V decembri vo Veľkých Kapušanoch plánujú zorganizovať mikulášsky koncert, na ktorý im príde zaspievať aj prvá slovenská superstar Katka Koščová. A všetci sa už na toto podujatie pochopiteľne nesmierne tešia.

Dojčenecký detský domov v Mlynkoch Bielych Vodách, ktorý bol ďalšou zastávkou Susan Lohrovej, sa nachádza v nádhernom prostredí Slovenského raja. Kraj ako ideálny na príjemnú dovolenku v každom období. "Momentálne máme 52 detí do tri a pol roka veku," povedala Oceli východu sociálna pracovníčka Oľga Melíšková. V detských postieľkach a ohrádkach sa batolili dojčatá, vďačné za každý úsmev a pohladenie. "Výchovný program závisí od veku dieťaťa, snažíme sa ich naučiť základné hygienické návyky, samostatne ich naučiť jesť, obliecť, aby neskôr mohli chodiť do materskej školy," dodala Oľga Melíšková.

Darčekom zo zbierky sa potešili aj deti v Detskom domove v Spišskom Štiavniku, v ktorom je momentálne 60 detí od 3 do 19 rokov. Aj tu preferujú rodinný typ detského domova. Svoju izbu, ktorá patrí len im, ochotne ukázali sestry Svetlana a Viera Polhošové. Prvá z nich by chcela byť kaderníčkou, Vierka zase masérkou. Pochádzajú z Veľkej Lomnice, no v Spišskom Štiavniku sa im veľmi páči. "Sme spokojné, máme sa tu lepšie ako doma, máme všetko, čo potrebujeme," povedali svorne. Deti sa zároveň pochválili, že v škole majú možnosť učiť sa angličtinu už od tretieho ročníka a, že sa niečo aj naučili, dokumentovali komunikáciou v tomto jazyku.

Zo všetkých detských domov, ktorým Susan Lohrová osobne odovzdala výťazok zo zbierky, doniesla Oceľ východu odkaz všetkým tým, ktorí prispeli alebo sa organizačne podieľali na zbierke. "Ďakujeme. Ušetrené financie za šatstvo, hračky i knihy nám pomôžu investovať peniaze inde, kde ich tiež potrebujeme."

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...