Vyhľadávanie:

Už milión na adopciu

Už milión na adopciu

Spoločnosť U. S. Steel Košice znovu sponzorsky podporila košickú ZOO

Dar
Do milióna korún určených na adopciu zvierat v košickej zoologickej záhrade chýbalo 75 212 korún. Šek na túto sumu odovzdal minulý týždeň riaditeľovi ZOO Karolovi Semanovi viceprezident pre personalistiku a organizáciu Martin Pitorák.

Do rovného milióna vyzbieraného na adopciu zvierat v košickej zoologickej záhrade, tretej najväčšej v Európe, chýbalo ešte začiatkom tohto mesiaca 75 212 korún. Dnes už to neplatí, a to vďaka spoločnosti U. S. Steel Košice. Symbolický šek na túto sumu odovzdal minulý týždeň v stredu, 6. apríla 2005, viceprezident pre personalistiku a organizáciu Martin Pitorák riaditeľovi ZOO Karolovi Semanovi.

Po prvýkrát podporila U. S. Steel Košice košickú zoologickú záhradu v roku 2001, o rok neskôr dostala možnosť adoptovať si jedno z piatich medvieďat zapísaných do Guinnesovej knihy rekordov. Ujala sa jej. "Prostredníctvom Ocele východu," informoval na tlačovej besede Martin Pitorák, "sme dokonca vypísali súťaž o meno pre nášho medvedíka. Vyhral Ťapík. Dnes je najväčším zo svojich súrodencov. Krstiny pätorčiat sme spojili s oslavou Medzinárodného dňa detí. Stretla sa s takým mimoriadnym záujmom Košičanov, že spôsobila na cestách dopravnú zápchu... O nášho medvedíka sa staráme, pravidelne každý rok prispievame na jeho kŕmnu dávku 30 tisíc korún. Ako adoptívni rodičia sa stretávame v ZOO pravidelne, minimálne dvakrát do roka. Zakaždým je už na prvý pohľad vidieť progres, ktorý sa tu udial. V areáli sa urobil veľký kus práce, je to nádherný priestor na relaxáciu."

"Sme veľmi radi, že svojich priateľov a sympatizantov máme aj v takom kolose, akým je U. S. Steel Košice," konštatoval okrem iného riaditeľ ZOO Karol Seman a poďakoval sa za ďalšiu finančnú injekciu zo strany fabriky, ktorá veľmi pomohla ZOO v neľahkej ekonomickej situácii. Dodal tiež, že intenzívna pomoc košických oceliarov siaha ešte do čias výstavby zoologickej záhrady. V roku 1985 vyrobili a zmontovali kovové konštrukcie chovných zariadení pre drobné šelmy a jednotlivých zástupcov karpatskej fauny. Mimoriadne cenená je niekoľkoročná aktívna pomoc zamestnancov divízneho závodu Energetika, prevádzky Vodné hospodárstvo pri údržbe a zlepšovaní chovných zariadení okolo tzv. malého jazierka.

Za veľmi účinnú nielen po finančnej, ale i výchovnej stránke, najmä medzi mladou generáciou, označil Karol Seman adopciu zvieratiek. "Žiaci a študenti si na adopciu skladajú korunku ku korunke. Najväčší záujem prejavujú napríklad o kozy kamerunské, ktorých ročná kŕmna dávka nie je vysoká, už aj vzhľadom na to, že sú to bylinožravce. Pohybuje sa okolo 500 korún. Väčšie zvieratá a mäsožravce si väčšinou adoptujú ekonomicky silnejšie výrobné podniky."

Od roku 2000 bolo v košickej zoologickej záhrade adoptovaných dovedna 344 zvierat zo 74 druhov, počet adoptívnych rodičov sa vyšplhal na číslo 178. Od roku 2002 patrí k najštedrejším adoptívnym rodičom U. S. Steel Košice. Aj vďaka nej a ďalším rôznym formám pomoci zo strany mesta, mestských častí a obyvateľov Košíc stúpla návštevnosť v ZOO, kde žije 152 druhov zvierat, v minulom roku nad 130 tisíc. Nová sezóna sa začne ako už tradične 1. mája 2005.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...