Vyhľadávanie:

V kasárňach vyrastie kreatívna fabrika

V kasárňach vyrastie kreatívna fabrika

Tvorivosť a invencia sú vlastné aj oceliarom

Včera, 19. júna 2012, sa za účasti ministra kultúry SR Mareka Maďariča, primátora Košíc Richarda Rašiho, predsedu KSK Zdenka Trebuľu a ďalších osobností, medzi ktorými nechýbali prezident U. S. Steel Košice David J. Rintoul a generálny riaditeľ Doprastavu Juraj Androvič, uskutočnila slávnostná prezentácia investičných projektov a umeleckého programu Košice - Európske hlavné mesto kultúry 2013.

Najväčším zo všetkých investičných projektov Košice - EHMK 2013, ktoré realizujú Ministerstvo kultúry SR, Mesto Košice, Košický samosprávny kraj a neziskové organizácie, sú Kasárne/Kulturpark. Práve v ich priestoroch, kde sa už v týchto chvíľach pohybujú stavebníci Doprastavu, odštartoval krátko po deviatej hodine dopoludnia program Ideme do finále! Prípravy mesta na rok 2013 skutočne vrcholia. Poklopkanie základného kameňa rekonštrukcie Kasární/Kulturparku predstaviteľmi všetkých zainteresovaných strán je toho tiež dôkazom.

"Budúci rok bude z hľadiska mesta znamenať novú etapu, ktorá bude kontrastovať s tou, ktorou žili Košice doteraz. Bude to mesto kultúry a kreativity. Bývalé kasárne sa stanú jedným z nových centier kultúry a kreativity v Košiciach. Donedávna veľa priestoru na tvorivosť neposkytovali. Bude to iné. Tento areál sa stane miestom myšlienok, nápadov, miestom realizácie túžob. Bude otvorený pre všetkých," prihovoril sa publiku pred odovzdaním staveniska kľúčového investičného projektu EHMK primátor Košíc R. Raši. Vyslovil tiež presvedčenie, že Kulturpark sa po dokončení stane vďaka svojmu rozsahu, polohe a potenciálu typickým symbolom novej infraštruktúry, ktorá vytvorí nové podmienky pre rozvoj kultúry a tvorivosti v Košiciach, zatraktívni kultúru a umenie a priláka do mesta a regiónu nových návštevníkov. Minister kultúry SR M. Maďarič zablahoželal Košičanom k projektu, ktorý bol v súťaži deviatich slovenských miest usilujúcich sa pred štyrmi rokmi získať titul Európske hlavné mesto kultúry 2013 spolu s Marseille jednoznačne najlepší.

"O Európskom hlavnom meste kultúry sa dá hovoriť v mnohých rovinách. Jedna z najdôležitejších a najprínosnejších je rovina budovania kultúrnej infraštruktúry. Či už je to cestou rekonštrukcie existujúcich budov alebo cestou budovania nových priestorov, v ktorých by mal prebiehať kultúrny život. Verím, že práve tento kultúrny rozmer bude trvalým impulzom rozvoja samotných Košíc a ich okolia. Želám všetkým, aby sa rok 2013 začal úspešne a aby sa aj na báze Kulturparku udržal kultúrny život v Košiciach na vysokej úrovni aj v budúcich rokoch," povedal a podčiarkol význam projektu nielen pre rozvoj Košíc, ale i regiónu a celého Slovenska. Ako konštatoval predseda KSK Z. Trebuľa, Košice boli od nepamäti mestom kultúry a centrom európskej kultúry by sa nemohli stať bez podpory celého regiónu. Regionálna samospráva, ktorá jasne deklarovala záujem podporiť EHMK už od samého začiatku, je zriaďovateľom vyše dvadsiatich kultúrnych inštitúcií v meste i v kraji. Košický samosprávny kraj bol prvý, kto vo svojom rozpočte schválil dlhodobú investíciu do podpory EHMK 2013 vo výške 20 miliónov eur. "Peniaze," konkretizoval, "nie sú pritom určené len na investičnú, ale aj na programovú časť."

V priestoroch Kasární/Kulturparku vyrastie na troch podlažiach jednej z hlavných budov aj Steel Park - Kreatívna fabrika, na realizácii ktorej spolupracuje U. S. Steel Košice s troma vzdelávacími a vedeckými inštitúciami - Univerzitou P. J. Šafárika v Košiciach, Slovenskou akadémiou vied a Technickou univerzitou v Košiciach. Projekt spoza mikrofónu krátko predstavil prezident firmy U. S. Steel Košice David J. Rintoul. "K jeho realizácii," uviedol okrem iného, "nás viedla snaha spopularizovať medzi deťmi a mladými ľuďmi príťažlivou, nezvyklou a kreatívnou formou svet techniky a technológií." Vyslovil okrem iného presvedčenie, že táto expozícia, ktorá ožije na budúci rok, bude lákavým a obľúbeným miestom nielen pre Košičanov, ale aj ľudí z celého východného Slovenska a priľahlých regiónov. Prítomné deti v prilbách a v červených plášťoch symbolizovali cieľovú skupinu, na ktorú je tento projekt prioritne zameraný. Správu o vznikajúcom Steel Parku - Kreatívnej fabrike rozniesol krátko po desiatej hodine dopoludnia ostatným Košičanom kamión, ktorý sa vydal na jazdu ulicami mesta.

V Spoločenskom pavilóne sa na slávnostnej prezentácii programovej časti EHMK stretlo vyše päťsto hostí, partnerov a predstaviteľov odbornej verejnosti, medzi nimi, spolu s prezidentom USSK Davidom J. Rintoulom, aj viceprezidentka U. S. Steel Košice pre riadenie externých služieb a vzťahov Elena Petrášková, viceprezident pre ľudské zdroje Martin Pitorák a tridsaťčlenný projektový tím Steel Park - Kreatívna fabrika. Po vystúpeniach ministra, primátora, prezidenta USSK a predsedu KSK pozvali moderátori Zuzana Bobríková a Jozef Jarkovský na pódium výkonného riaditeľa projektu Košice - Európske hlavné mesto kultúry 2013 Jána Sudzinu, umeleckého riaditeľa Košice 2013, n.o. Vladimíra Beskida a Michala Hladkého, spoluautora víťazného projektu Interface, s ktorým Košice zvíťazili v súťaži o titul EHMK. Za najdôležitejšie v projekte považuje J. Sudzina príležitosť transformovať mesto z industriálneho na kreatívne. Nie je to však jediná ambícia projektu. Patrí tu aj transformácia kultúrneho prostredia v Košiciach a regióne, vytváranie lepších podmienok pre umelcov a kreatívnych ľudí, zvýšenie záujmu verejnosti o kultúrne dianie.

"Dôležité však je to, čo z projektu ostane po roku 2013. Za jeho najväčší prínos považujem, že vytvára nové príležitosti. Nové umelecké a kultúrne projekty dostávajú šancu, ktorú by inak nedostali," zdôraznil. Ako konštatoval V. Beskid, umelecký a kultúrny program EHMK 2013 je vyvážený a pestrý, zostavený multižánrovo, ponúka dvadsaťpäť kľúčových podujatí, takmer sedemdesiat významných podujatí a tristo sprievodných akcií. Má v ňom zastúpenie hudba, literatúra, výtvarné umenie, divadlo, tanec, nové médiá. Sedem projektových manažérov predstavilo sto slovami nosné projekty EHMK - Kasárne/Kulturpark, SPOTs, Kreatívny priemysel, Destinácia Košice - Košice Turizmus, Terra Incognita, Pentapolitana a KAIR, ďalší vedúci tímov zasa najpríťažlivejšie momenty umeleckého programu v rokoch 2012 a 2013 z pódia i v kreatívnych obývačkách. V informačnom kiosku Steel Park - Kreatívna fabrika sa zasa záujemcovia mohli oboznámiť s budúcim exponátom výstavy - robotickou kockou a pri vstupe do sály s interaktívnou podlahou.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...