Vyhľadávanie:

V Kechneci majú veľké plány

V Kechneci majú veľké plány

Regionálny rozvoj musí byť komplexný, tvrdí starosta Jozef Konkoly

Konkoly
"Ak má systém rozvoja regiónu fungovať, musí byť komplexný. Obce by sa nemali zbavovať majetku, ale mali by ho rozvíjať a zakladať vlastné výrobné spoločnosti," tvrdí starosta obce Kechnec Jozef Konkoly.

"Ak má systém rozvoja regiónu fungovať, musí byť komplexný. Obce by sa nemali zbavovať majetku, ale mali by ho rozvíjať a zakladať vlastné výrobné spoločnosti," tvrdí starosta obce Kechnec Jozef Konkoly a dodáva, že sociálne problémy v spoločnosti treba riešiť adresne, a to tvorením nových pracovných miest, lacnejšou výrobou potravín a vytváraním podmienok na podnikanie. O niektorých aktivitách a projektoch obce, ktoré toto snaženie zohľadňujú, informoval na minulotýždňovej tlačovej besede.

Ako povedal, Kechnec systematicky vytvára projekty, ktoré rozvíjajú vzdelávacie, podnikateľské, športové i kultúrne možnosti a ktorých cieľom je vytvárať podmienky pre plnohodnotný život všetkých občanov, študentov, podnikateľov, investorov, dôchodcov i návštevníkov obce. V Kechneci sa môžu pochváliť novým športovým areálom, 40-bytovou jednotkou, rekonštruovaním viacerých verejných objektov, vybudovaním čističky odpadových vôd, kanalizáciou, ciest. Je tu priemyselný park, kde okrem domácich podnikateľov pôsobia zatiaľ dvaja zahraniční investori - Molex Slovakia a Gilbos Slovensko, ktorí plánujú svoju výrobu ďalej rozširovať. "Väčšinu projektov sme realizovali prostredníctvom vlastnej stavebnej spoločnosti, kde našli prácu nezamestnaní občania," skonštatoval starosta.

Nové pracovné príležitosti a možnosti na vzdelávanie a šport pre celý región východného Slovenska sa črtajú podľa jeho vyjadrenia už v najbližších rokoch. Po tom, čo v apríli tohto roku v Kechneci odovzdali do užívania prvú časť sociálno-zdravotníckeho komplexu, ktorého súčasťou má byť aj operačná sála a lôžková časť s kapacitou 126 postelí, už na budúci mesiac chcú začať s prípravnými prácami na budovaní integrálnej európskej školy a v júli s prieskumnými prácami spojenými s výstavbou zábavno-športového centra - Aquaparku. V obci chcú využiť výskyt geotermálnych vôd a postaviť areál o rozlohe bezmála 18 hektárov s bazénmi, tobogánom a ďalšími atrakciami, rybníkom, reštauráciou, hotelom, futbalovým a atletickým ihriskom.

"Vo februári tohto roku sme dostali od Ministerstva životného prostredia SR povolenie na podrobný geologický prieskum," informoval Jozef Konkoly, ktorý celkové náklady na prieskum odhaduje na 15 miliónov korún. Aquapark, ktorý by mal byť vybudovaný do dvoch rokov, bude mať kapacitu 3000 návštevníkov a k dispozícii 800 parkovacích miest.

V južnej časti svojho katastra plánuje obec postaviť do roku 2006 aj integrovanú európsku školu, ktorá bude poskytovať výučbu v cudzích jazykoch, a to od materskej školy až po univerzitný typ štúdia. Cieľom je vytvoriť možnosti na prípravu kvalifikovaných odborníkov pre potreby priemyselného parku, možnosti na vzdelávanie v cudzom jazyku pre rodiny investorov a možnosti vzdelávania na medzinárodnej úrovni pre celý región. Náklady sa odhadujú na 600 miliónov korún. Pri financovaní oboch projektov plánujú v Kechneci využiť pomoc Európskej únie.

Tretím projektom je Potravinársky komplex, ktorý vzniká v priemyselnom parku. Jeho súčasťou je mliekareň, prevádzka na spracovanie mäsa a mäsových výrobkov, konzerváreň a spracovateľská linka na ovocie a zeleninu, ktorá je už pred dokončením a cestovináreň s mlynom a pekárňou. V Kechneci chcú vyrábať potraviny lacnejšie a predávať ich aj sociálne slabším skupinám.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...