Vyhľadávanie:

V oklieštenom štartovom poli aj atléti z U. S. Steel Košice

V oklieštenom štartovom poli aj atléti z U. S. Steel Košice

Medzinárodný maratón mieru neprerušil svoju históriu ani počas pandémie

Tak ako sa každý pravý športovec nevzdá pri prvej prekážke, tak ani organizátori najstaršieho maratónu v Európe nechceli pripustiť, aby koronavírus prerušil kontinuitu tohto jedinečného slovenského atletického podujatia. Príprava však bola nesmierne zložitá. Zorganizovať preteky pre 14 tisíc účastníkov, ako to bývalo v posledných rokoch, trvá niekoľko mesiacov a tento rok to boli mesiace plné neistoty. Pandemické opatrenia zatvárali od marca hranice, športoviská, hromadné podujatia a menili všetko, čo sme považovali za samozrejmé. Organizátori za pochodu menili stratégiu, rušili disciplíny, počty účastníkov a splnili aj poslednú tvrdú podmienku, ktorá prišla len pár dní pred samotným štartom. Otestovali na COVID-19 takmer 200 maratóncov, ktorí sa nakoniec po všetkých obmedzeniach mohli v nedeľu 4.  októbra postaviť na trať.

Organizátori heroicky vzdorovali nástrahám doby

Spoločnosť U. S. Steel Košice je generálnym partnerom podujatia už 20 rokov, rovnako dlho, ako na Slovensku funguje. Svoju podporu a spolupatričnosť zachovala aj v bezprecedentnom roku 2020. „Práve v ťažších časoch sa ukáže sila partnerstva a porozumenia. Koronakríza prehĺbila problémy, s ktorými zápasí európsky oceliarsky priemysel. Aj my v Košiciach musíme denno-denne dokazovať svoju konkurencieschopnosť v zložitých trhových podmienkach. Napriek tomu sme sa nevzdali našej ambície podporovať v Košiciach nielen šport, ale i vzdelávanie, kultúru, zdravotnú a sociálnu starostlivosť. Buďme preto zodpovední a vážme si príležitosť opäť sa spolu stretnúť a športovať,“ povedal pred podujatím prezident USSK James Bruno.

Bezpečnosť všetkých účastníkov MMM bola jedným z hlavných cieľov organizátorov i partnerov podujatia. V spolupráci s Hlavným hygienikom SR a Regionálnym úradom verejného zdravotníctva bol vypracovaný komplexný COVID-19 MMM manuál, ktorý popisoval všetky preventívne opatrenia na ochranu zdravia účastníkov, divákov, hostí i organizátorov podujatia. Bol zostavený aj samostatný tím, ktorý na plnenie opatrení dohliadal.  Konečným dôsledkom opatrení bol aj minimalistický formát tohtoročného podujatia, keď boli zrušené disciplíny polmaratón, štafeta, inline aj handbike. Všetci sme tento rok museli prekonať oveľa viac prekážok, ako sme si vôbec vedeli predstaviť. Boli sme nútení zrušiť aj Minimaratón – U. S. Steel Family Run, ktorý bol doteraz vždy pevnou súčasťou programu MMM. Je nám to ľúto o to viac, že práve cez tento dlhodobý program sa nám darilo k športu a pohybu postupne privádzať tisíce rodín s deťmi,“ povedal riaditeľ pretekov Branislav Koniar. Symbolickou pripomienkou toho, že súčasťou MMM boli tridsať rokov aj vozičkári, bol predvoj štartového poľa maratóncov v podaní handbikerov Daniela Kukľu a Košičanky Anny Oroszovej, ktorá už má splnený limit na paralympiádu v Tokiu.

Košický maratón je niečo oveľa viac ako ambícia jednotlivca dosiahnuť dobrý čas

Hoci pri štarte sprevádzali bežcov dažďové kvapky, po desiatich kolách na netradičnom mestskom okruhu po Hlavnej a Moyzesovej ulici s prechodom cez Bačíkovu ulicu vítali v cieli najrýchlejšieho bežca 97. ročníka Medzinárodného maratónu mieru 2020 slnečné lúče. Pri neúčasti elitných maratóncov zo zahraničia aj aktuálne najlepšieho slovenského maratónca Tibora Sahajdu zvíťazil v osobnom rekorde Marek Hladík z BMSC Bratislava s časom 2:26:08. Druhý dobehol Jozef Urban z TJ Obal servis Košice za 2:32:53, tretí skončil Matúš Hujsa z NAŠA Atletika za 2:33:01. Keďže všetci traja bežci boli zo Slovenska, v rovnakom poradí skončili aj Majstrovstvá Slovenska v maratóne mužov. Z 24 žien na štarte dobehla prvá Petra Pastorová z MK Seitl Ostrava z Českej republiky s časom 2:52:11. Druhá skončila Sylvia Sebestian z HK Skalica za 3:04:31, ktorá sa zároveň stala víťazkou Majstrovstiev Slovenska v maratóne žien a tretiu priečku obsadila Radka Roháčová z klubu Zdravie v pohybe Lučatín za 3:16:24.

Do skupiny 187 bežcov, ktorí sa vďaka svojim výkonom nakoniec dostali na štartovú listinu zo spomedzi vyše 1600 pôvodne zaregistrovaných maratóncov, boli aj viacerí hutníci. S najlepším časom 3:02:53 dobehol Slavomír Albrecht z elektroúdržby na 43. mieste. Jozef Sciranko z DZ Zušľachťovne a obalová vetva skončil 67. s časom 3:14:16, Branislav Klobošič z finančného úseku dobehol 85. s časom 3:20:19 a Martin Telepun z podpory zušľachťovní skončil na 91. mieste za 3:23:42. V ženskom maratóne nás reprezentovala Eva Marková z IT, ktorá skončila medzi ženami 16. s časom 3:52:28. Alžbeta Tiszová, ktorá ešte nedávno prechádzala bránami USSK, skončila 19. za 4:10:31, vo svojej vekovej kategórii však bola prvá. Právom jej patrí členstvo v Diamantovom klube bežcov MMM za 31 dokončených maratónov v Košiciach, rovnako tak aj Jožkovi Scirankovi za 35 úspešných štartov.

„Mnohí sa na štart nedostali kvôli vskutku prísnemu limitu štartujúcich a tak už len stáť na štartovnej čiare bolo veľkým úspechom. Mnohí športovci, aj naši kolegovia, stáli pri trati „so slzou v oku“ a tak osobne som mal pocit, že bežím aj za nich,“ povedal po pretekoch Jozef. Svojím štartom si ešte niekoľko dní pred termínom nebola istá ani Eva Marková: „Už samotné preberanie štartového čísla deň predtým bolo netradičné, keďže zahŕňalo aj test na protilátky Covid a prebiehalo za prísnych bezpečnostných opatrení.“ Spokojnosťou oplýval v cieli najrýchlejší hutník Slavo Albrecht: „Som šťastný, že som sa mohol zúčastniť tohto skvelého podujatia, aj keď v oklieštenej forme. A ešte som si zlepšil osobák skoro o tri minúty, takže super,“ povedal a jedným dychom dodal: „Som rád, že mnohí bežci, ktorí sa nedostali na štart, aj keď sa poctivo dlho pripravovali, nezanevreli a prišli ako diváci. Vytvorili skvelú srdečnú atmosféru. Košický maratón je niečo oveľa viac ako ambícia jednotlivca dosiahnuť dobrý čas.“ Všetkým našim bežcom nerobil problém ani mestský okruh v centre s viacerými otočkami. „Paradoxne mi táto trať vyhovovala viac ako klasická, každý mal dobrý prehľad o ostatných bežcoch a čo sa týka diváckej kulisy, bola výborná a nemala hluché miesta,“ okomentoval aj za ostatných Branislav Klobošič. Martina Telepuna nezaskočilo ani počasie, ktoré bolo, ako sa vyjadril,  „ideálne košické,  najprv dážď, potom vietor a slnko, ale bežci, ktorí behajú za každého počasia, s tým určite nemali problém.“

Pre niekoľko generácií Košičanov patrí prvá októbrová nedeľa maratónu. Keďže RTVS plánovaný priamy prenos nakoniec zrušila, všetci tí, ktorí prišli podporiť bežcov do ulíc aj tento rok, boli svedkami vytrvalosti maratóncov všetkých vekových kategórií, skvelých komentárov atletického experta Alfonza Jucka a moderátorky Radky Kovaľ-Mazákovej, a v neposlednom rade húževnatosti a obetavosti organizátorov, ktorí vzdorovali všetkým prekážkam a urobili, čo mohli, aby zachránili takmer storočnú tradíciu maratónu v Košiciach.

„Organizátorom patrí veľké poďakovanie, nezľakli sa neustále sa meniacich pravidiel, nevzdali sa a dokázali nájsť cestu, ako dôstojne zorganizovať maratón aj tento rok. Počula som pochvalné slová od divákov i zúčastnených bežcov, myslím, že aj keď na inej trati a s oveľa menším počtom bežcov, zážitok z toho mali všetci. Aj keď iný, tento ročník určite nebol iba formálnym odškrtnutím v zozname,“ zhrnula dojmy z 97. ročníka MMM Eva Marková.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...