Vyhľadávanie:

V Slanskom Novom Meste si podporu

V Slanskom Novom Meste si podporu

Umelé kamenivo z vysokopecnej trosky pomáha obciam a chráni životné prostredie

V roku 2012 prijala spoločnosť U. S. Steel Košice rozhodnutie, vďaka ktorému sa podarilo ušetriť mestským i obecným samosprávam v našom regióne nemalé finančné prostriedky a zároveň i ochrániť životné prostredie. Pomoc košickej oceliarne spočívajúcu v dodávkach umelého kameniva z vysokopecnej trosky vrátane dopravy za symbolickú cenu, ktorú koordinoval útvar GM pre strategické suroviny, si starostovia mimoriadne cenia. Záujem o tento druh podpory neutíchol ani vlani. Ako konštatovala Martina Zelizňáková, referentka pre predaj vedľajších výrobkov, len v minulom roku putovalo do osemdesiatich siedmich obcí dovedna bezmála 112 400 ton materiálu z vysokopecnej trosky. V našom seriáli mapujeme jeho reálne využitie.

Kým sa Michal Diheneščík upísal "starostovaniu" a veciam verejným, robil pätnásť rokov hlavného majstra na železnici. Skúsenosti z práce s ľuďmi, ktoré na tratiach získal, sa mu, vraví, v obecnej samospráve napokon veľmi zišli. Svoju prácu má rád, aj keď, prezradil, ak by nemal k Slanskému Novému Mestu, kde vyrastal, úprimný vzťah, asi by robil niečo iné. Flintu do žita ale hádzať nemieni. "Aj keď je to čím ďalej tým ťažšie. Možnosti obce sú obmedzené a nároky sú čím ďalej tým vyššie," poznamenal s náznakom úsmevu starosta. V obci, ktorú vedie, žije približne päťsto obyvateľov, štyridsať percent domov obývajú chalupári. Rozvojové plány závisia od rozpočtu. "Pred zopár rokmi sme rekonštruovali zvonku kultúrny dom, bolo by treba ukončiť vnútorné priestory. Výstavbu multifunkčného ihriska, ktoré je pred dokončením, financujeme z vlastných prostriedkov. Hudbou budúcnosti je kanalizácia, ktorá je akýmsi kameňom úrazu mnohých obcí," načrtol hlavný problém Michal Diheneščík. "Vodovod máme, rovnako plyn...Snažili sme sa o dotácie, ale... Boli sme jednou z piatich obcí Slanského mikroregiónu, ktoré sa združili, aby na kanalizáciu získali prostriedky. Mali sme projekt, ktorý niečo stál, aj povolenie. Všetko padlo, podmienky sa zmenili. Obec, aby dostala dotáciu, musela mať minimálne 2500 obyvateľov. My sme mali dovedna 2700, no nepomohlo nám to."

Obci sa zíde každé euro. Podpora košickej oceliarne sa tu cení. "Zužitkovali sme zatiaľ asi päťsto ton umelého kameniva z vašej produkcie. Všetok materiál sme použili na úpravu ciest, najmä poľných. Poľnohospodárske mechanizmy i autá prechádzajúce obcou nám spôsobovali problémy, teraz už môžu čiastočne využívať aj cesty mimo obec. Spokojnejší sú aj naši občania," vysvetlil starosta. Netajil, že podobnú pomoc zo strany spoločnosti U. S. Steel Košice by v Slanskom Novom Meste v budúcnosti len privítali. "Máme v pláne vybudovať v obci menšie parkoviská pri miestnom cintoríne a časom dať do poriadku aj komunikáciu smerom na Nižný majer, ktorá je v dezolátnom stave a časť z nej potrebujeme nejakým spôsobom spevniť."

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...