Vyhľadávanie:

V stánku U. S. Steel predstavili tvorbu umelecky nadané deti

V stánku U. S. Steel predstavili tvorbu umelecky nadané deti

Prezentovať výtvarný odbor ZUŠ pomáhal aj štipendista USSK Róbert Porubän

Medzi neziskovými organizáciami, ktoré sa takmer celý december na vianočných trhoch pri Immaculate predstavujú verejnosti so svojimi aktivitami a službami, bola aj Základná umelecká škola na Kováčskej 43 v Košiciach. Možnosť predviesť, čo dokážu talentované deti, ponúknuť ich tvorbu a malé dekorácie v predvianočnom čase, si nenechali ujsť ani tento rok.

Dobrovoľnícky im do stánku prišiel pomôcť aj štipendista USSK Róbert Porubän, študent Fakulty elektrotechniky a informatiky Technickej univerzity v Košiciach. „Ponúkali sme rôzne výrobky, ako napríklad ozdoby na vianočný stromček, grafiky či malé sochy anjelov a betlehemu. Najväčší záujem bol o vianočné ozdoby, a to hlavne tie, ktoré vyrábali menšie deti. Taktiež bol veľký záujem o grafiky mesta Košice, ktoré jeden pán vykúpil skoro všetky. Cena za všetko bola dobrovoľná, musím však povedať, že ľudia boli veľmi štedrí a radi túto školu podporili.“

Väčšina zákazníkov boli rodičia detí, ktoré školu navštevujú, ale zastavilo sa aj veľa ľudí, ktorý tu „nakupujú“ každý rok vianočné darčeky pre kolegov či rodinu. „Výťažok z verejnej zbierky poputuje na nákup výtvarného materiálu pre deti - či už sa jedná o rôzne výkresy, farby a podobne, nakoľko vysoká inflácia a zdražovanie zasiahlo aj ich,“ dozvedel sa Róbert.

Nálada v stánku bola skvelá a navzájom sa o sebe veľa nového dozvedeli. Umelci sa zaujímali aj o informatiku a umelú inteligenciu. Jej využitie je čoraz širšie aj v hutníckom priemysle, čomu sa Róbert venuje vo svojej diplomovej práci a skúma ďalšie možnosti optimalizácie nákladov na narážacích peciach predikciou a analýzou dát.

Kreativita a technické myslenie si navzájom neprekážajú, naopak, dopĺňajú sa. „Veľa šikovných a nadaných žiakov“ si do nového roka želá aj riaditeľ ZUŠ Marko Bačo.  „K tomu citlivých a pre umenie zapálených pedagógov, vnímavých a tolerantných rodičov, úspechy vo výtvarných súťažiach a čo najviac absolventov prijatých na SŠ a VŠ umeleckého zamerania. A, samozrejme, rozumné a stabilné ceny médií a výtvarných materiálov a potrieb. Všetkým ostatným želám hlavne zdravie, šťastie, pokoj a mier.“

ZUŠ na Kováčskej 43 sa bude na vianočných trhoch prezentovať aj v stredu 21. decembra.

Na snímke tím ZUŠ, prvý zľava riaditeľ Marko Bačo, druhý sprava štipendista USSK Róbert Porubän.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...