Vyhľadávanie:

V zime a chlade, sú vždy v nálade

V zime a chlade, sú vždy v nálade

Medzi Košickými tuleňmi aj železiari

Pri pomyslení na to, ako niekto v treskúcej zime vstupuje dobrovoľne do jazera iba v plavkách, aby si zaplával, musí bežnému smrteľníkovi tuhnúť krv v žilách a naskakovať husia koža. Nie však otužilcom, ktorí sa v tejto činnosti priam vyžívajú a obdobie s mínusovými teplotami je pre nich najkrajšou časťou roka.

S chladom a mrazom si perfektne rozumie aj skupinka oceliarov, ktorí od začiatku novembra do konca marca vyhľadávajú ľadové kúpanie vo vodných nádržiach nielen v okolí Košíc, ale i v rámci celého Slovenska. Sú združení v klube s príznačným názvom Košické tulene a svoju históriu začali písať pred jedenástimi rokmi. Ich zakladateľom bol náš bývalý zamestnanec Marián Jaroš, ktorý v súčasnosti zastáva funkciu predsedu klubu. Ku Košickým tuleňom patrí už druhý rok aj technik - špecialista z BSC Henrik Hric: "S otužovaním som začal pred šiestimi rokmi, no členom klubu som od roku 2010. Vtedy som v novinách našiel kontakt na "tuleňov", neváhal som a prihlásil sa." A ako sa k otužovaniu dostal? Môže za to technická porucha. "Všetci Košičania sú zvyknutí na dvojtýždňovú odstávku teplej vody počas leta, keď teplárne vykonávajú údržbu kotlov. V prípade nášho vchodu to však boli neočakávané niekoľkonásobné výpadky teplej vody v priebehu celého roka. Nemal som na výber, otužovanie bola nutnosť," s úsmevom okomentoval svoje začiatky. Postupne sa však šoková terapia s ľadovou vodou zmenila na bežnú rutinu a v súčasnosti s ňou nemá žiadny problém. Dôkazom je účasť na pravidelných stretnutiach Košických tuleňov počas zimných mesiacov, keď sa kúpu v jazere v MČ Košice - Nad jazerom. "Stretávame sa od novembra do marca, každú sobotu o desiatej." Stálymi účastníkmi "ľadových kúpeľov" sú aj ďalší naši zamestnanci - Marián Michalčík, František Semanko, Róbert Szabo, Peter Kurilla, Jaroslav Duška a najnovšie aj Milan Figeľ, ktorý sa stal už 25. členom Košických tuleňov. Ak sa budete náhodou v sobotu prechádzať okolo vodnej plochy, určite ich tam nájdete. Výnimočnosť otužilcov oceníte najmä pri pohľade na neďalekých korčuliarov. Kúpanie v studenej vode však nemá dlhé trvanie. Zväčša je to okolo 10 minút. Vo vode zostávajú, ako sami tvrdia, len kým je im to príjemné.

Košické tulene sa pravidelne stretávajú aj s kolegami z Bratislavy, známou skupinou otužilcov - Ľadové medvede. Naposledy sa spoločne kúpali v chladných vodách tajchy pri obci Štiavnické Bane v novembri. Zišlo sa ich tam niečo vyše päťdesiat. Družba slovenských otužilcov bude mať pokračovanie aj v našom meste. Ľadové medvede z Bratislavy poctia svojou návštevou Košické tulene koncom marca. Spoločne sa okúpu na tradičnom mieste, vo vodách jazera na Sídlisku Nad jazerom.

Okrem toho, že otužovaním získavate odolnosť voči chladu, prirodzene si posilňujete aj svoj imunitný systém. "Ani si nepamätám, kedy som bol naposledy chorý. Odkedy sa otužujem, cítim sa oveľa lepšie. Predtým som každú jar trpel ťažkými príznakmi sennej nádchy. Teraz sa účinky prejavujú len zanedbateľne," dodal na margo zlepšenia svojho imunitného systému H. Hric. "Otužovanie každému vrelo odporúčam."

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...