Vyhľadávanie:

Vďaka podpore U. S. Steel Košice vyrástli na ceste medzi Margecanmi a Rolovou Hutou štyri nové odpočívadlá

Vďaka podpore U. S. Steel Košice vyrástli na ceste medzi Margecanmi a Rolovou Hutou štyri nové odpočívadlá

Ponúkajú oddych i historické fakty

O tom, že obyvatelia Margecian a Rolovej Huty vyznávajú zdravý životný štýl, niet pochýb. Dôkazom je mnoho „dospelákov“ i detí, ktorí denne využívajú dvojkilometrový úsek cesty medzi oboma obcami na bicyklovanie, in-line­ korčuľovanie alebo turistiku. Miestnu­ komunikáciu v blízkosti vodnej nádrže Ružín však využívajú aj motoristi. Na obecnom úrade v Margecanoch sa rozhodli, že bezpečnosť tejto cesty zvýšia a pre športovcov a turistov na celom úseku vybudujú štyri odpočívadlá.

Tento zámer sa im vďaka grantu spoločnosti U. S. Steel Košice, ktorá spoločne s Karpatskou nadáciou podporuje projekty zlepšujúce život v komunitách v programe Spoločne pre región, podarilo uskutočniť.

„Odpočívadlá sme slávnostne otvorili 21. septembra počas tretieho ročníka Margecianskej in-line hodinovky. Podujatie sa uskutočnilo v rámci Európskeho týždňa mobility, na ktorom Margecany, ako jedna z mála slovenských obcí, už niekoľko rokov participujú,“ hovorí o pozitívnom vzťahu miestnych obyvateľov k pohybovým aktivitám koordinátor projektu Bezpečné in-line korčuľovanie, bicyklovanie a turistika v Rolovej Hute Jozef Magda z Obecného úradu Margecany. Slávnostné otvorenie sa stretlo s veľkým záujmom miestnych korčuliarov, cyklistov i turistov. Odpočívadlá si v ten deň vyskúšala približne stovka účastníkov in-line hodinovky.

Horúca novinka na miestnej komunikácii však nezvyšuje iba bezpečnosť, ale má i náučný charakter. „Súčasťou odpočívadiel sú aj informačné tabule. Dokopy sú štyri, prvá popisuje históriu Margecian, druhá je venovaná Rolovej Hute, tretia obsahuje fakty o ružínskej priehrade a posledná rozoberá technickú pamiatku - Margeciansky tunel,“ približuje obsah tabúľ J. Magda. Zároveň priznáva, že s nimi bolo najviac práce, pretože zohnať dostatok historických faktov nebolo vôbec jednoduché. Tabule obsahujú aj moderné prvky, nájdete na nich napríklad aj QR kódy, ktoré keď nasnímate smartfónom, odkážu vás na príslušné internetové stránky.

Odpočívadlá sú ohraničené zábradlím a pozostávajú vždy z dvojice lavičiek položených na zámkovej dlažbe. Ako pripomína J. Magda, všetko budovali svojpomocne, objednávali si iba materiál. „Tento projekt sme realizovali vďaka zanietenosti ľudí z obecného úradu a členov z dobrovoľného hasičského útvaru v Margecanoch. Absolvovali sme približne dvadsať brigád, vždy sa na nich zúčastňovali aspoň štyria - piati nadšenci. Odpočívadlá sme mali hotové už koncom letných prázdnin, ako posledné sme inštalovali informačné tabule. Sme radi, že sme to stihli v rámci stanovených termínov,“ dopĺňa J. Magda.

Ak sa ešte počas babieho leta vyberiete k ružínskej priehrade, určite prejdite po ceste spájajúcej Margecany a Rolovu Hutu. Ak budete unavení, vyskúšajte si niektoré z nových odpočívadiel. Čas strávený oddychovaním môžete využiť aj študovaním informačných tabúľ. Dozviete sa mnoho nových zaujímavých faktov o miestnych atrakciách.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...