Vyhľadávanie:

Vďaka za pomoc ľuďom v núdzi

Vďaka za pomoc ľuďom v núdzi

V priestoroch Arcidiecéznej charity na Bosákovej ulici v Košiciach sa 23. decembra 2005 uskutočnilo vianočné posedenie pre bezdomovcov. Už od rána tu vládol čulý ruch, rozvoniavali kapustnica, ryby, chystali sa balíčky. Po sviatočnej svätej omši sa začala vydávať prvá várka obedov. V krátkom príhovore som bezdomovcov pozdravila, vysvetlila im odkiaľ pochádzajú aj tento rok prostriedky na posedenie a v mene všetkých ľudí, ktorí na toto nádherné podujatie prispeli, im zaželala veselé, podľa možnosti aj pohodové sviatky a úspešnejší, lepší, šťastnejší nový rok. Veľmi ťažko sa hľadajú slová pri takýchto prianiach.

Menu pozostávalo z kapustnice, zemiakového šalátu a vyprážaného rybieho filé a nechýbali ani chutné zákusky. Pri odchode každý dostal potravinový balíček. Vydalo sa približne 98 obedov a balíčkov a jedlo, ktoré sa ešte zvýšilo, skonzumovali obyvatelia zariadenia na Bosákovej na Štedrý deň. Vládla krásna, sviatočná atmosféra, mnohí si poplakali, zaspomínali. Najmenším "stravníkom" bol malý Sebastian, krásny chlapček, ktorý má iba čosi vyše roka a jeho rodičia sú bohužiaľ prakticky na ulici, presúvajú sa z jedného charitného zariadenia do druhého, všade však môžu pobudnúť iba dočasne.

Tento rok sa vyzbierala doteraz najvyššia suma v histórii zbierok pre bezdomovcov, a to 7900 korún, čo pokrylo väčšinu výdavkov na posedenie. Niektoré potraviny, ako napríklad ovocie, sme získali pomocou iných sponzorov. Vďaka vašej štedrosti sa podarilo na opustenom, snehom zapadnutom, všetkými zabudnutom mieste ďaleko za mestom, v starej budove, vyčariť ozajstné Vianoce pre ľudí v núdzi.

Chcela by som aj menovite podľa abecedy (bez titulov) poďakovať kolegom a známym, ktorí túto zbierku aj tento rok podporili. Sú to Juraj Bolf, Alexander Bröstl, Boris Čegiň, Alena Dzugasová, Marek Farbula, Aurora Jajková, Miroslav Maďar, Eva Pichonská, Radoslav Roháľ, Monika Ružiková, Ružena Šteffanová, Alena Torhányová, Viktor Udodik, Erika Uličná. Moje špeciálne poďakovanie patrí pani Marcele Molnárovej z SBS, ktorá medzi svojimi kolegami, pracovníkmi SBS, vyzbierala sumu 2545 korún! Pracovníci SBS išli naozaj vzorom, ďakujem celému kolektívu.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...