Vyhľadávanie:

Víťazné posty obhajovali aj minuloroční majstri

Víťazné posty obhajovali aj minuloroční majstri

Druhý ročník turnaja o majstra U. S. Steel Košice v hádzaní šípkami sa uskutočnil vo štvrtok 27. novembra a dočkali sme sa na ňom viacerých zmien, ktoré vyplynuli z minuloročných skúseností a aktuálne rekordného počtu prihlásených 72 mužov a 17 žien. Najdôležitejšími zmenami boli redukcia počtu víťazných legov z dvoch na jeden a hra u mužov z 301 na 501.

Tieto obmeny pravidiel priniesli svoje ovocie vo forme rýchlejšieho priebehu hry a zvýšenia dramatickosti súbojov. Každá chyba mohla znamenať prehratý leg a ten súťažiaceho odsúval na druhú stranu pavúka, kde už nesmel ani raz prehrať, ak sa chcel v súťaži udržať. Menej početnou turnajovou skupinou boli ženy, ale i tak sa ich zúčastnilo o niečo viac ako v uplynulom roku. Medzi nimi zaujala aj Lucia Petrovičová, olympionička roka 2008, ktorá obhajovala svoj minuloročný bronz. Natrafila však na šikovnejšie a šťastnejšie súperky, takže nakoniec skončila v strede tabuľky. Ženskú kategóriu nakoniec zaslúžene vyhrala Andrea Ábelová z útvaru Energetická stratégia a hospodárstvo DZ Energetika. Zlepšila sa Magdaléna Halkaiová, ktorá vlani získala bronz, teraz sa však tešila so zisku striebornej medaily. Bronz si tentoraz vybojovala Monika Platenková.

Na ďalších priečkach sa v prvej šestke umiestnili: 4. Slavomíra Balážová, 5.- 6. Mariana Hložná a Zuzana Jančová. Zápoleniu v mužskej kategórii dominoval minuloročný víťaz Tomáš Prčík. Jeho finálovým súperom bol, podobne ako vlani, Ladislav Vinca (obaja z DZ Vysoké pece). Ich hra bola pastvou pre oči. Súperom len málokedy dovolili čo i len dúfať vo víťazstvo. Títo dvaja šípkarskí "profesionáli" boli pred súťažou horúcimi favoritmi na titul, čo napokon aj svojimi výkonmi dokázali. Obaja obhájili svoje minuloročné umiestnenia na prvých dvoch priečkach a ich finálový súboj na dva víťazné legy bol nesmierne dramatický. Tretie miesto si vybojoval Martin Vasiľ.

Na ďalších priečkach sa v prvej dvanástke umiestnili: 4. Daniel Dargaj, 5.- 6. Peter Balog a Anton Nehila, 7.- 8. Marián Izdenczy a Zdenko Kováč, 9. - 12. Miroslav Balint, Marián Červienka, Jozef Hrčka a Gabriel Vaňo. Objavili sa aj ďalšie talenty, napríklad Martin Klema zo Studenej valcovne, Martin Vasiľ z Dopravy, či Jozef Hamrák z divízneho závodu Radiátory a rúry, ktorých hra prezrádzala, že sa na tento šampionát intenzívne pripravovali a svedomito trénovali. Aj ich zásluhou celková kvalita súťaže, v porovnaní s minulým rokom, stúpla. Samozrejme, že na turnaji nechýbali aj menej zdatní súťažiaci, vrátane mňa, ktorí turnaj brali ako možnosť stretnúť sa s kolegami vo voľnom čase, spoločne sa zabaviť a športovo vyžiť.

Šípky ako zábava, šport a aj vyplnenie voľného času

Po minuloročnej účasti na premiérovom turnaji v hádzaní šípkami som sa rozhodol zopakovať svoju účasť, hoci som šípky v ruke nedržal už skoro celý rok. Tréning žiaden, ambície veľké (len nevypadnúť hneď), ešte prehovoriť k účasti niekoľkých ďalších kolegov a môžem do toho ísť. Po príchode do vysokoškolských internátov na Jedlíkovej, zaregistrovaní sa a prevzatí súťažnej sady šípok, som sa presunul k terčom, aby som dohnal tréningovú absenciu. Miesto pred terčmi, vďaka rekordnej účasti, bolo dosť zaplnené, ale našťastie sa našla dvojica, ktorá sa ochotne podujala prijať do "družstva" ďalších dvoch účastníkov.

Počas "tréningu" sa mi začalo vcelku dariť a dúfal som, že aspoň raz v turnaji vyhrám. Takto posmelený som vyčkal po vyžrebovaní na oficiálne otvorenie súťaže. Obidva moje úvodné súboje som však prehral, šťastie mi v hre nežičilo. Oproti minulému roku nebola ani šanca na nápravu, keďže na výhru stačil jediný leg (minulý rok dva). Druhá prehra na mojom konte znamenala koniec v turnaji. Aj napriek tomu bolo prečo ostať a sledovať ďalšie dianie, veď práve vyradením príležitostných hráčov sa k slovu dostali vzájomné súboje tých lepších a dramatickosť duelov rástla. Naozajstná dráma sa rozpútala počas finálových súbojov v oboch kategóriách.

Medzi mužmi dominovali minuloroční víťazi a u žien zase nové tváre. Turnaj mal oproti minulému roku rýchlejší spád, keďže sa podarilo vychytať pár mušiek, ktoré sužovali súťaž v roku 2007. Myslím, že kvalita šípkarskej súťaže železiarov sa oproti debutovému ročníku podstatne vyšvihla a tak si organizátori môžu byť istí (nielen) mojou účasťou aj na budúci rok.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...