Vyhľadávanie:

Víziou je centrum plné nadšených detí

Víziou je centrum plné nadšených detí

Na slovíčko s metodikom interaktívneho centra Steel Park - Kreatívna fabrika Michalom Čuvalom

Interaktívne centrum Steel Park - Kreatívna fabrika, ktoré pod garanciou U. S. Steel Košice a v spolupráci s Technickou univerzitou v Košiciach, Univerzitou P. J. Šafárika v Košiciach a Slovenskou akadémiou vied vzniká v Kasárňach/Kulturparku, má svojho historicky prvého metodika. Od 1. mája tohto roku sa ním na základe výsledkov výberového konania stal Michal Čuvala. V "zahrievacom" rozhovore sme mu položili zopár otázok.

· Povedzte nám niečo o sebe...
Mám 32 rokov, pôvodom som zo Žiliny. Do Košíc som prišiel kvôli vysokej škole, neskôr som sa sem opäť vrátil z osobných dôvodov. V mojej kariére som viackrát zmenil oblasť pôsobenia.Zmena je život.

· Absolvovali ste Hutnícku fakultu Technickej univerzity v Košiciach, kde ste študovali problematiku neželezných kovov a spracovania odpadov. K technike ako vyštudovaný environmentálny inžinier máte teda blízko. Čo vás k nej pritiahlo?
Ako mladý som bol plný ideálov a chcel som "zachrániť svet", preto som si vybral odbor spracovanie odpadov.

· Napokon ste presedlali na úplne inú oblasť. Ako sa z burzového analytika, ktorý sa zaoberá rozborom makroekonomických údajov, pohybom cien na trhoch a obchodmi stane metodik interaktívneho centra Steel Park?
Obchodovanie s finančnými derivátmi je zaujímavé a vzrušujúce, ale aj veľmi stresujúce. Navyše, chýbal mi kontakt s ľuďmi, kolegami. Na pracovnej ponuke pre Steel Park sa mi páčila hlavne myšlienka propagácie vedy a techniky.

· Aká je vaša vízia fungovania kreatívnej fabriky v Košiciach?
Deti by mali zo Steel Parku odchádzať nadšené z toho, čo videli a zažili. Interaktívne exponáty by mal obohatiť sprievodný zábavný program. Máme tu jedno celé poschodie, ktoré bude slúžiť pre putovné výstavy, ale môžeme ho využiť aj na také aktivity, ako vedecký krúžok pre deti.

· Cieľom spolutvorcov interaktívneho technického centra je dosiahnuť jeho trvalú udržateľnosť. Aké bude vo vašich predstavách o desať rokov?
Bude už dobre známe v širokom okolí Košíc. Malo by byť sebestačné po finančnej stránke, programovo a aktivitami stále bohaté. A hlavne, stále plné nadšených detí.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...