Vyhľadávanie:

Vo februári končí obdobie leňošenia

Vo februári končí obdobie leňošenia

Rady pre záhradkárov

Nie je pravidlom, že február patrí k mesiacom s tuhými mrazmi, aj keď sa v ňom zima dokáže vyzúriť v plnej sile. Napriek tomuto riziku sa záhradkárom končí obdobie leňošenia.

Keď nám pôda dovolí a teploty v noci neklesnú pod -10 stupňov Celzia, začneme so zimným rezom jadrovín a drobného ovocia. Rezy robíme tesne nad púčikmi smerujúcimi von z koruny stromu, aby sme ju zbytočne nezahusťovali. Pri zmladzovacom reze skracujeme hlavné konáre o jednu tretinu až polovicu, čím si vytvárame podmienky na dobru úrodu kvalitného ovocia. Rezy kôstkovín, marhúľ a broskýň robíme v neskoršom termíne na začiatku vegetácie, keď sa rany hoja lepšie. Proti kučeravosti listov ošetrujeme broskyne v čase nalievania sa pukov meďnatým alebo sírnatým prípravkom. Postrek vykonávame až do kvitnutia stromov. Teplota by sa mala pohybovať okolo 7 stupňov Celzia. Ďalší postrek môžeme vykonať po 7-10 dňoch, no už len organickými fungicídmi. Za daždivého počasia tento postrek zopakujeme po 7 až 10 dňoch.

Začíname zakladať pareniská, v ktorých si dopestujeme priesady. Pod pareniská dávame zaparený konský, prípadne králičí hnoj, ktorý dôkladne ušliapeme. Nemusí sa nám vždy podariť zohnať ho a tak ho môžeme nahradiť organickým odpadom, napríklad slamou, starým senom, či lístím. Tento materiál bude tvoriť asi 30 - 40cm.Na neho vrstvíme asi 15 cm pareniskovej zeminy a 5 cm preosiatej zeminy. Parenisko treba zatepliť, aby nepremrzlo. Ak sme záhradu nevápnili na jeseň, môžeme to urobiť aj teraz. Len dbáme na to, aby sme zároveň nevápnili a nehnojili maštaľným hnojom naraz. Tým by sme obe činnosti neutralizovali. Na vápnenie používame mletý vápenec, prípadne prachové pálene vápno.

Pri predpestovaní zeleniny na parapetných doskách použijeme dobre osvedčený trik na urýchlenie a odbúranie pikýrovania pa-prík a paradajok. Na misku s vodou si uložíme vatové tampóny, na ktoré položíme semienka. Po pár dňoch začnú klíčiť. Do pripravenej vlhkej pôdy ich pomocou pinzety alebo malou lyžičkou opatrne vsunieme do pôdy a prikryjeme hlinou, čím vychádzanie zdvojnásobíme.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...