Vyhľadávanie:

Vysoké Tatry – chata Plesnivec

Vysoké Tatry – chata Plesnivec

Najvýchodnejšie položenou horskou chatou v Tatrách je chata Plesnivec, učupená pod Skalnými vrátami v masíve Bujačieho vrchu. Výstup k chate podnikneme z Tatranskej kotliny, kde sa nachádza aj ďalšie lákadlo Tatier – Belianska jaskyňa. Modrá značka nás vedie najprv po širokej lesnej ceste, ktorá sa mení na horský chodník. Pri Šumivom prameni odbočujeme na zelenú značku a stúpaním v lese sa dostávame až ku chate. Prichádzame k nej veľkým oblúkom, a tak najprv zazrieme jej siluetu pred sebou akoby na druhej strane doliny a potom k nej prichádzame. Jej drevené priečelie sa ostro odráža oproti vápencovým bralám Skalných vrát a Bujačieho vrchu, ktoré patria už k Belanským Tatrám. Aj v okolí chaty vyčíňal lykožrút, teda naokolo vidíme veľa vyschnutých stromov, ktoré pomaly padajú a ostávajú ležať na strmých svahoch. Vďaka tomu sa nám však odkrývajú krajšie výhľady na Belanské Tatry, aj na najvýchodnejšiu časť Vysokých Tatier.

Po občerstvení na chate a príjemnom posedení na terase sa vydáme na cestu späť. Môžeme sa vrátiť po tej istej ceste alebo použiť žltú značku dolinou Siedmych prameňov, ktorá je zároveň značkou pre cykloturistov. Výstup na chatu trvá necelé dve hodiny, takže celý okruh zvládneme do štyroch hodín.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...