Vyhľadávanie:

Výstavbou žila celá obec

Výstavbou žila celá obec

Vďaka grantu Spoločne pre región majú v Silici nové detské ihrisko

Ideálnym miestom, kde vaše ratolesti môžu tráviť voľný čas, sú detské ihriská. Problémom väčšiny slovenských miest je, žiaľ, ich nedostatok. Donedávna to tak bolo aj v obci Silica v rožňavskom okrese. Vďaka grantovému programu Spoločne pre región, ktorý vyhlásila U. S. Steel Košice v spolupráci s Karpatskou nadáciou, sa situácia zmenila na nepoznanie.

Za počiatočnou iniciatívou výstavby nového detského ihriska treba hľadať úsilie miestneho Občianskeho združenia Kandík. "V našej obci sa doteraz nachádzalo iba jedno detské ihrisko v areáli materskej škôlky, ktoré však nie je prístupné pre verejnosť. Navyše je zastarané a nespĺňa kritériá európskych noriem pre bezpečnosť detských ihrísk," opísala nelichotivú situáciu v Silici predsedkyňa OZ Kandík Andrea Delyová. Netrvalo dlho a k dispozícii bol projekt, ktorý by problém vyriešil. Jeho autorkou a následnou koordinátorkou výstavby bola členka OZ Kandík Ingrid Roháčová: "Nosnou myšlienkou bolo vytvoriť oddychovú zónu s detským ihriskom, ktorá by bola prístupná pre širokú verejnosť." Ďalším argumentom, ktorý pri predkladaní projektu zohral svoju úlohu, bolo ponúknuť deťom a mládeži zmysluplnejšie využívanie voľného času.

Po pridelení grantu nastal v Silici čulý ruch. Už prvé brigády sa stretli s veľkým záujmom miestnej komunity. Členom Občianskeho združenia Kandík prišli pomáhať aj kolegovia z Občianskeho združenia Borzov, z Družstva Silická planina a ruku k dielu priložil i Obecný úrad Silica. "Potešilo nás, že výstavba detského ihriska zapojila do procesu celé rodiny. Projekt tým získal aj sociálny rozmer. Pravidelne sme mali na brigádach dvadsať až tridsať dobrovoľníkov," pripomenula A. Delyová. Pri budovaní ihriska prihliadali aj na európske štandardy bezpečnosti detských ihrísk. "Mysleli sme aj na túto podmienku. Na starosť si ju zobral náš dobrovoľník Dezider Kovács, ktorý pre tento účel naštudoval príslušné normy." Partia nadšencov privítala aj nezištnú pomoc od viacerých súkromných stavebných firiem. Počas výstavby priviezli 25 ton štrku a požičali prístrojové vybavenie.

Miesto, kde je nové detské ihrisko situované, prešlo výraznou zmenou. Záhrada v spomínanej zóne bola dlhé roky zanedbávaná, zarastená burinou a kríkmi. Obyvatelia, prípadne turisti, využívali toto miesto len ako prechodový bod medzi futbalovým ihriskom a autobusovou zastávkou. Ak sa náhodou rozpršalo, zo záhrady sa stal neprejazdný brod. Vďaka angažovanosti členov OZ Kandík a zanieteniu miestnych obyvateľov je v súčasnosti všetko inak. Z pôvodne zanedbaného miesta sa stal úhľadný detský park s novovybudovaným chodníkom a revitalizovanou zeleňou.

Ihrisko slávnostne uviedli do užívania 1. októbra 2011. Razom sa stalo pýchou obce. Na svoj projekt sú právom hrdí aj členovia OZ Kandík. Vravia, že detským ihriskom sa ich aktivity nekončia. V budúcnosti plánujú rozšíriť oddychovú zónu.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...