Vyhľadávanie:

Za dosiahnutým úspechom treba vidieť tímovú prácu a komunikáciu

Za dosiahnutým úspechom treba vidieť tímovú prácu a komunikáciu

Poldruha milióna hodín odpracovali bez úrazu aj zamestnanci DZ Vysoké pece

Ťažká a riziková je robota vysokopeciarov. O to cennejší je preto úspech, ktorý v podobe jeden a pol milióna hodín odpracovaných bez úrazu dosiahli ešte minulý mesiac, 24. apríla 2017. Pripomenúť si ho prišlo v piatok 5. mája do jedálne ÚMD na pozvanie prezidenta spoločnosti U. S. Steel Košice Scotta Buckisa bezmála stopäťdesiat  zamestnancov divízneho závodu Vysoké pece. K spoločným pracovným raňajkám spolu s nimi zasadli aj viceprezident pre výrobu Marcel Novosad, generálny manažér pre prvovýrobu Marek Lukačín, riaditeľ DZ Vysoké pece Marek Jenčo i Róbert Meitner, zástupca generálneho manažéra pre bezpečnosť a hygienu.

„Jeden a pol milióna hodín bez jediného úrazu je úžasný výsledok v hociktorej prevádzke, ale prostredie, v ktorom pracujete vy, je skutočne náročné, preto si zasluhujete náš obdiv. Ďakujem.  Dnes oslavujeme vašich 1,5 milióna hodín, no vaše úsilie a zameranie na bezpečnosť  mi napovedá, že čoskoro  oslávime 3 milióny. Treba v tom pokračovať. Gratulujem.“ konštatoval vo svojom príhovore Scott Buckiso.

 

PREČO JE BEZPEČNOSŤ PRÁCE NA PRVOM MIESTE

Osadenstvu vysokopecného závodu sa krátko prihovorili a zagratulovali aj ďalší manažéri. Viceprezident Marcel Novosad ocenil prínos  zamestnancov k bezpečnej práci. „Urobili ste mi veľkú radosť,“ poďakoval sa.

Ku gratulantom sa pridal i generálny manažér Marek Lukačín. „Bezpečnosť je v našej spoločnosti na prvom mieste nie preto, že je to napísané niekde na plagáte, ale preto, aby každý z nás sa na konci pracovnej zmeny vracal domov k svojej rodine v takom istom stave, v akom do práce išiel. Je to dôležité preto,“ poznamenal, „že všetky ostatné výsledky, či už ekonomické alebo výrobné, neznamenajú nič pre zamestnanca, ktorý už nemá šancu kvôli  závažnému incidentu vrátiť sa do práce.“  

Zástupca generálneho manažéra pre bezpečnosť a hygienu Róbert Meitner vyzdvihol prácu vysokopeciarov na poli bezpečnosti a v súvislosti s odhaľovaním  nebezpečenstiev a rizík v prevádzke spomenul aj poriadok  na pracovisku. „Vo vašich podmienkach je udržiavanie poriadku skutočne veľmi náročné a vyžaduje si kus práce,“ uviedol oceňujúc vzájomnú spoluprácu.

„Všetci vieme, čo to pre náš závod znamená odpracovať  jeden a pol milióna hodín bez úrazu,“ poznamenal po prevzatí diplomu, ktoré prevádzal veľký potlesk prítomných, riaditeľ divízneho závodu Vysoké pece Marek Jenčo, majúc na mysli predovšetkým  rizikovosť prostredia výroby surového železa a aglomerátu.  „Musíme ale ísť ďalej, nezastaviť sa. Každý  z vás v tom veľkom súkolí vysokých pecí prináša do spoločného diela veľkú silu, chuť a obetu, verím, že tomu bude tak aj naďalej. Chcem sa poďakovať aj ženám, ktoré tu sú. Ukázali, že na takom ťažkom pracovisku ako sú vysoké pece majú svoje postavenie, svoju dôležitosť. Dokážme,“ vyzval prítomných kolegov, „že nielen jeden a pol milióna hodín bez úrazu, ale aj tri milióny je pre nás dosiahnuteľná méta.“

 

ČO PODĽA VYSOKOPECIAROV STOJÍ NA VÝSLEDKOM

Spoločné raňajky boli pre prezidenta spoločnosti Scotta Buckisa príležitosťou i na krátke stretnutia a rozhovory s lídrami v oblasti bezpečnosti práce. Nesporne k nim patrí aj majster aglomerácie  z prevádzky Príprava výroby Zoltán Domonkoš, o ktorom je známe, že mu neujdú žiadne nedostatky na pracovisku, ktoré treba odstrániť i to, že sa aktívne zapája do pripomienkovania dokumentácie  BOZP. Na otázku prezidenta, čo pomohlo vysokopeciarom podľa jeho názoru  dosiahnuť jeden a pol miliónovú métu krátko poznamenal: „Uvedomenie si rizika práce, nedostatkov a priorita v rámci bezpečnosti práce, ktorá oproti predošlým rokom  vystúpila do popredia a zlepšila sa.“  

Jeho kolega, inšpekčný zámočník údržby aglomerácie a centrálneho prekladiska rúd Michal Semaník, patrí  podľa hodnotenia nadriadených k najaktívnejším členom komisie BOZP v divíznom závode. Oceňujú jeho všímavý pohľad, odborné vedomosti, praktické skúsenosti a zodpovedný prístup, ktorými vo veľkej miere prispieva k odhaľovaniu rizík nielen na svojom pracovisku. Je autorom viacerých návrhov na odstránenie  bezpečnostných rizík ako aj namáhavosti práce. A čo podľa neho treba vidieť za skvelým výsledkom? „Myslím si, že je to komunikácia medzi ľuďmi, zosúladenie technológie a údržby. Každý by si mal uvedomiť, kde ide robiť a ako to urobí, jednoducho, aktivity si naplánovať,“ povedal Michal Semaník, ktorý zareagujúc na  pripomienku prezidenta spoločnosti, že je dôležité venovať viac pozornosti aj nováčikom vo fabrike, vyjadril radosť z toho, že do tímu prišla nová krv, mladí ľudia, ktorým už teraz môže odovzdávať svoje skúsenosti.

Poďakovanie za vynikajúcu prácu v oblasti bezpečnosti adresoval Scott Buckiso osobne i predákovi strojnej údržby vysokej pece číslo jeden s tridsaťtriročnou praxou v železiarňach a sedemnásťročnou v súčasnej pozícii Milanovi Scirankovi. Mnoho jeho nápadov na zlepšenie pracovných podmienok už bolo pretavených do skutočnosti. „Deň po dni to ide správnym smerom a je to zásluhou tímovej práce,“ konštatoval na margo  výsledku v podobe 1,5 milióna hodín odpracovaných bez úrazu. „Treba za ním teda vidieť  tímovú prácu, otvorené oči, upozorňovanie sa navzájom, predpisy, zlepšenia, bezpečnostné projekty, zjednodušenie práce a komunikáciu,“ zhrnul.

Podobný názor má aj predák mletia a injektáže náhradného paliva na mlynici  uhlia z prevádzky Výroba surového železa Ivan Gottlieb, ktorý je vysokopeciarom už dvadsaťdeväť rokov. Čomu ešte pripisuje úspech v oblasti bezpečnosti? „Podľa môjho názoru je to aj dôsledná príprava a postupy bezpečnej práce, ktoré sa stále zdokonaľujú, systém zaistení pri opravách, pravidelná analýza skrytých rizík. Práve v týchto oblastiach sa snažíme stále napredovať.“                              

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...