Vyhľadávanie:

Za najkrajšie výkresy rozdával pekné ceny Miroslav Kiraľvarga

Za najkrajšie výkresy rozdával pekné ceny Miroslav Kiraľvarga

Tomáš Šoltés
Víťaz jednej zo súťažných kategórií Tomáš Šoltés sa chce v budúcnosti venovať propagačnej grafike.

Možno ste si už mali možnosť zalistovať v kalendári na rok 2004, ktorý vyzdobili svojimi kresbami deti. Prostredníctvom trinástich obrázkov približujú dievčatá a chlapci vo veku šesť až štrnásť rokov svoje predstavy o bezpečnej práci rodičov v hute. Do kalendára, ktorý už tretí rok po sebe pripravuje pre zamestnancov U. S. Steel Košice úsek riaditeľa pre bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci, sa dostali najkrajšie výkresy zaslané do súťaže. Dve súťažné kategórie majú svojich víťazov. Vo štvrtok 19. decembra 2003 ich v sprievode rodičov prijal viceprezident pre ľudské zdroje Miroslav Kiraľvarga, aby im odovzdal hodnotné vecné ceny.

Do stoličiek v jeho kancelárii sa usadili dvaja Tomášovia. Mladší, štvrták Tomáš Grega a starší, deviatak Tomáš Šoltés. Obidvaja sa nesmelo obzerali okolo seba a iba pozvoľna prezrádzali čo-to o sebe. Deväťročný Tomáško navštevuje Základnú školu na Belehradskej ulici v Košiciach a do súťaže sa prihlásil po prvý raz na popud otca, ktorý pracuje v divíznom závode Vysoké pece.

O U. S. Steel Košice si urobil predstavu iba podľa rozprávania otca, o svojom budúcom povolaní má však nateraz celkom jasnú predstavu: "Chcel by som robiť na policajnej stanici." Napriek tomu, do huty by sa rád pozrel. "Chcel by som ísť dnu. Podľa toho, čo tam je." A ešte ho zaujímalo, prečo je všetko také veľké.

Naopak, štrnásťročného Tomáša Šoltésa, žiaka ZŠ na Kežmarskej ulici, prekvapila malá miestnosť viceprezidenta. "Myslel som si, že to tu bude väčšie," sucho skonštatoval. Hoci s úsmevom poznamenal, že na šéfovskej stoličke by rád sedel, svoju budúcu životnú dráhu by rád spojil s umením. "Chcem sa venovať propagačnej grafike na strednej umelecko priemyselnej škole," O tom, z čoho pozostáva práca otca, ktorý robí zoraďovača pecných dverí v Koksovni, má len neurčité predstavy, vie však, že je spokojný. Pritakala mu aj mama, ktorá ho na stretnutí sprevádzala.

Chlapci sa potešili darčekom, ktoré im firma za víťazstvo v súťaži venovala. Dve veľké škatule skrývali stavebnicu Lego pre menšieho a farebnú tlačiareň pre väčšieho. Ku kalendáru, ktorý pomáhali vytvoriť, im viceprezident venoval aj vlastnú vizitku so slovami: "Môžete my zavolať kedy chcete, ale len vy, nie kamaráti alebo mama, či otec..." V očiach menšieho Tomáška sa pritom šibalsky zablyslo... Nuž nie každodenná ponuka...

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...