Vyhľadávanie:

Za romantikou do Kysaku

Za romantikou do Kysaku

Tým, ktorí majú radi prírodu a spoznávajú okolitú prírodu blízko Košíc, dávame tip na krátku vychádzku do Kysaku. Túra nie je dlhá, iba 8 kilometrov s prevýšením 300 metrov. Je vhodná aj pre začiatočníkov či rodiny s deťmi, pre ktoré trasa ponúka mnoho nových zážitkov na skalách i brehu rieky Hornád.

Kysak je pre Košičanov veľmi ľahko dostupným východiskom na turistické vychádzky so zaujímavými cieľmi. Mnohí z nás poznajú peknú vyhliadku z Jánošíkovej bašty, ale my sa vyberieme na opačný breh Hornádu a vystúpime na menej známu, menej majestátnu, ale o to romantickejšiu Skalku nad Hornádom.

Zo železničnej stanice sa vydáme smerom do Obišoviec. Most cez Hornád sa nachádza tesne za sútokom Svinky a Hornádu, preto najmä po daždi môžeme veľmi dobre sledovať ako sa miešajú rôznofarebné vody oboch riek. Za mostom využijeme chodník za zvodidlami po ľavej strane cesty, ktorý je pre chodcov bezpečnejší. V obci neďaleko hostinca je turistický smerovník a po zelenej značke sa vydáme doľava smerom Kašajovka a Skalka nad Hornádom. Po moste cez Svinku a popod železnicu vojdeme do lesa a pomerne strmo, i keď pohodlne, stúpame chodníkom v úvoze. Neskôr sa pripojíme k širokej lesnej ceste. Na jednej zo skládok dreva nás na ľavej strane zastaví turistický smerovník. Tu odbočíme doľava po tvarovej odbočke k vyhliadke (zelený trojuholník). Riedkym lesom mierne klesáme po peknom chodníku, odrazu les končí a ocitneme sa na mieste s nádhernou vyhliadkou hlboko do doliny Hornádu. Zdá sa, že bralá skalky majú trošku ružovkastý nádych. Pohodlne sa usadíme a užívame si krásny výhľad a romantiku pokrútených borovíc rastúcich na skalách. Oproti nám je špicatý kopec s pozostatkami Kysackého hradu, napravo v údolí rozoznávame budovy a bazén školy v prírode. Dolinou sa hadí rieka a vedľa nej železnica, po ktorej sa šinú vlaky malé ako detské hračky.

V štedrom období leta tu možno nájsť huby a čučoriedky. Do Kysaku sa môžeme vrátiť tou istou cestou, dobrodružnejšie povahy však hľadajú nové trasy. Tesne popod Skalku prechádza lesná cesta, na ktorú sa môžeme dostať slabo zreteľným chodníčkom vľavo od skál alebo len tak strmo nadol. Po pár metroch prichádzame na pohodlnú cestu a vydáme sa doľava. Stále klesáme, až sa ocitneme medzi chatami na brehu Hornádu, kde sa pripojíme k červenej turistickej značke, ktorá nás bezpečne privedie späť do Kysaku. Za mostom na okraji Kysaku pri futbalovom ihrisku je dobrý prístup k Hornádu. V letných dňoch sa tam dá posedieť na tráve, oddýchnuť si, občerstviť, ale aj brodiť a hrať sa s deťmi v rieke.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...