Vyhľadávanie:

Začal sa Európsky týždeň mobility

Začal sa Európsky týždeň mobility

Bezpečne a zdravo ekologickou dopravou

Dokážeme nechať auto doma a cestovať inou, ekologickejšou formou? Do práce, za priateľmi i do prírody sa dá predsa ísť aj MHD, vlakom, na bicykli i pešo.

Upozorniť na alernatívne a ekologickejšie dopravné prostriedky je aj cieľom Európskeho týždňa mobility, ktorý potrvá od 16. do 22. septembra 2021. Zastrešuje ho Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) v spolupráci s Ministerstvom životného prostredia Slovenskej republiky. Motivuje mestá, obce, školy aj ďalšie organizácie ku konkrétnym aktivitám, ktorými prispejú k spoločnému zámeru. Tým je chrániť našu planétu a znižovať emisie CO2, ktoré negatívne prispievajú k závažnej zmene klímy.

Podľa údajov z Enviroportálu je doprava po energetike a priemysle tretím najväčším zdrojom emisií CO2 s podielom 17,9 %. Výrazne k tomu prispieva aj individuálna doprava. Takže áno, prispieť môže každý. Napríklad tým, že nebude jazdiť v aute sám, ale dokáže sa dohodnúť s kolegami. Tým, že pôjde do najbližšieho obchodu peši a nie autom. Ale i rozhodnutím preferovať slovenské produkty, ktoré nemusia prekonať tisíce kilometrov na náš stôl.

„Počet automobilov zamestnancov U. S. ­Steel Košice sa v priebehu dvadsiatich rokov podstatne zvýšil, i keď počet zamestnancov sa znížil,“ hovorí Gabriel Lorinc, riaditeľ U. S. ­Steel Košice - SBS. „Aktuálne je kapacita našich parkovísk 2920 miest a pred pandémiou COVID-19 boli plne využité. Máme však aj veľký počet zamestnancov, ktorí chodia do práce na bicykli. V tomto roku ich prišlo najviac bicyklom 8. júla, a to až 179. Vstupovať na bicykli môžu cez samostatný turniket pri bráne č. 2 a 3, pri bráne č. 7 a 8 cez samostatnú bráničku. Pri bráne č. 1 majú k dispozícii prístrešok na odloženie bicykla a vstúpiť môžu cez osobnú bránu.“

Chýbajúci cyklochodník kvôli majetkovo nevysporiadaným pozemkom medzi Košicami a areálom USSK je dlhodobo boľavý problém. Že sa dá rýchlostná cesta bezpečne obísť potvrdzuje aj Henrik Hric z IT, ktorého tím v rámci kampane Do práce na bicykli v roku pred vypuknutím pandémie najazdil v Košickom kraji najviac kilometrov.

Cestu do práce na bicykli si pochvaľuje aj Miroslav Krištofik, riaditeľ pre environmentálnu stratégiu: „Ako ekológ si veľmi dobre uvedomujem dosahy zvýšenej dopravy na životné prostredie a preto pravidelne vymieňam auto za bicykel, dokonca i v zime. Jazda do práce naštartuje organizmus a zároveň ušetrím voľný čas, ktorý by som tomuto koníčku venoval po skončení práce. Pokiaľ je trasa mimo cestných komunikácií, je možné aj rozdumovať o pracovných problémoch a „kochať sa krajinou“.

ZAPOJTE SA DO SÚŤAŽE A ZÍSKAJTE 200 EUR

S motivačným príspevkom 200 eur na kúpu bicykla prichádza generálny manažér pre environment Miloš Fodor. Získa ju jeden z tých zamestnancov, ktorí sa s ostatnými podelia o tipy na udržateľnú ekologickú dopravu, ktorú majú odskúšanú a odporúčajú ju aj ďalším. Radi sa dozvieme aj to, ako ste konkrétne prispeli k Európskemu týždňu mobility. Príspevok v rozsahu max. 300 slov pošlite najneskôr do 4. 10. 2021 na adresu lsoltesova@sk.uss.com. Môžete priložiť aj fotku. Víťazný príspevok uverejníme v októbrovom čísle Ocele východu.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...