Vyhľadávanie:

Zádielska dolina

Zádielska dolina

Tip na víkend

Dnešným tipom je výlet do Zádielskej doliny, ktorá je klenotom Slovenského krasu a ktorú sa oplatí navštíviť v každom ročnom období. Najmä v lete poskytuje úzka dolina chládok pred horúcimi slnečnými lúčmi. Zádielsku dolinu vymodeloval v obrovskom bloku vápenca Chotárny potok (nazývaný aj Blatnica). Na najužšom mieste sú skaly vzdialené od seba len desať metrov.

Pre turistu je v Zádielskej doline vybudované slušné zázemie. Bezprostredne pri parkovisku, s možnosťou posedenia i občerstvenia v bufete, sa začína náučný chodník, ktorý nás v dĺžke necelých sedem kilometrov prevedie tými najkrajšími miestami. Oplatí sa zastaviť pri informačných tabuliach a dozvedieť sa, ako vznikajú takéto krásne doliny, aké zvieratá či rastliny tu môžeme nájsť. Dozvieme sa tiež, že sa stretneme nielen s prírodnými krásami, ale dýchne na nás aj dávna história.

Dolinou prechádzame po starej asfaltovej ceste a obdivujeme pereje a vodopádiky, aj vysoké bralá naokolo, ktorým kraľuje 105 metrov vysoká Cukrová homoľa (najvyšší vežovitý útvar na Slovensku).V hornej časti doliny sa skaly rozostupujú a tok potoka sa upokojuje. Pri prístrešku náučný chodník odbočuje po drevenom mostíku cez potok a začína prudko stúpať. Ak si pred výstupom chceme urobiť dlhšiu prestávku, pokračujeme po ceste ešte asi 200 metrov k chate Bystrina, ktorá býva pre turistov počas víkendov a v lete otvorená. Náučný chodník strmo stúpa, ale na záver nám pripraví zaslúženú odmenu - vyhliadku zo Zádielskej skaly. Takto asi vidia tento kraj krkavce lietajúce nad hlavami. Dolina je hlboko pod nami, mohutná Cukrová homoľa nám zhora pripadá oproti ostatným skalám, ktoré ju obkolesujú, celkom maličká. Obzor v diaľke uzatvárajú kopce na hranici s Maďarskom.

Turistický chodník vychádza na planinu a pokračuje pomedzi ostrovčeky až na Okrúhly laz. Prechádzame cez val pravekého hradiska, ktorého úlohou bolo strážiť strategický významný prechod medzi Košickou a Rožňavskou dolinou. Ešte pár metrov a chodník nás privedie priamo na okraj skál a zatajujúc dych môžeme nakuknúť zhora do doliny. Popri zubatom okraji doliny pokračujeme ďalej smerom na juh, až za posledným skaliskom začne chodník prudko klesať. Serpentínami sa dostaneme späť do obce Zádiel na parkovisko.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...