Vyhľadávanie:

Zaľúbila sa do Slovenska

Zaľúbila sa do Slovenska

V redakcii sme privítali mladú americkú historičku

Marty Manorová je mladá Američanka, ktorej učarovalo Slovensko. Natoľko, že tu v ostatných rokoch pracovala a našu krajinu a ľudí chce poznať nielen cez súčasnosť, ale i minulosť. Napokon, predurčuje ju k tomu i jej súčasné štúdium na University of Washington v Seattli, kde je doktorandkou v odbore East European History (história východnej Európy).

Pred niekoľkými dňami zavítala do našej redakcie. Zaujímala sa o výtlačky Ocele východu z obdobia spred štyridsiatich rokov. "Na Slovensku som teraz iba štrnásť dní a zisťujem, čo obsahujú archívne dokumenty o Pražskej jari (obdobie od konca roku 1967 do okupácie Česko - Slovenska v auguste 1968. Tieto mesiace charakterizovalo postupné uvoľnenie politickej situácie, demokratizácia spoločnosti a pokus o opatrnú reformu socialistického politického systému - pozn. red.). Zaujímajú ma najmä Košice, ako toto obdobie prežívalo mesto a jeho ľudia," povedala peknou slovenčinou, ktorú sa stihla naučiť počas päť a pol ročného pobytu v našej krajine, keď väčšinu času, viac ako tri roky, vyučovala študentov angličtinu na Gymnáziu Šrobárova v Košiciach. "Rada by som túto tému spracovala do doktorandskej práce. Prekvapilo ma, že vtedajšie médiá prinášali dosť informácií o dianí v Čechách a v Bratislave, ale o východe a Košiciach je toho veľmi málo, takmer nič. Pri hľadaní v archívoch a knižničných fondoch som však našla veľa ďalších zaujímavostí týkajúcich sa histórie mesta, najmä po druhej svetovej vojne až po súčasnosť. Oslovuje ma veľa z nich. U nás akademici o Slovensku, hlavne o jeho východnej časti, vedia málo. I to je dôvod, prečo sa chcem hlbšie venovať histórii východného Slovenska."

V týchto dňoch je už Marty doma a možno sa už rozhodla, ktorú tému spracuje vo svojej doktorandskej práci. Na jeseň sa chce na Slovensko znovu vrátiť. Čaká ju štúdium dokumentov, stretnutia s pamätníkmi. "Teším sa veľmi," lúčila sa historička s titulom M.A. z University of Richmond, ktorej lásku k histórii od detstva formovalo nielen čítanie životopisov historických osobností, ale aj starý otec Škót, ktorý vedel veľmi zaujímavo rozprávať o svojej domovine. Jej cieľom je jedného dňa vyučovať históriu na vysokej škole.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...