Vyhľadávanie:

Zamestnanci USSK sa podieľajú na obnove hradov

Zamestnanci USSK sa podieľajú na obnove hradov

Bezpečný bastión na Turnianskom hrade

Projekty podporené v grantovom programe Spoločne pre región za zameriavajú na rôzne aspekty zlepšovania života v komunitách na východnom Slovensku. U. S. Steel Košice aj takouto formou pomáha svojim aktívnym zamestnancom, ktorí sú ochotní pridať ruku k dielu pri aktivitách pre deti, pri ochrane a zveľaďovaní životného prostredia či zvyšovaní bezpečnosti. Práve lepšia bezpečnosť bola hlavným zámerom projektu Bezpečný bastión, s ktorým uspelo občianske združenie Castrum Thorna z Turne nad Bodvou. Podnetom bol úraz turistky, ktorá spadla pri fotení selfie v zrúcanine Turnianskeho hradu a musel je zachraňovať vrtuľník. Cieľom bolo nielen viac motivovať verejnosť k bezpečnému správaniu sa na hradnom objekte, ale vyškoliť z prvej pomoci dobrovoľníkov OZ a opraviť časť hradu, delovú baštu, z ktorej by uvoľnené kamene mohli ohrozovať návštevníkov.

„Murárov schopných pracovať pôvodnými technológiami a materiálmi pri obnove hradov je veľmi málo a väčšinou sú to odchovanci z iných hradov. Naše združenie malo dvoch adeptov na hradných murárov a obaja sú zamestnanci U. S. Steel,“ hovorí Helena Mackovjaková, predsedníčka OZ. Na zamestnancov USSK nedá dopustiť. „Chodili a pomáhali od prvej chvíle. Títo ľudia sú takí zanietení, že si neváhajú vymeniť zmenu alebo zobrať dovolenku, aby mohli prísť na brigádu,“ nešetrí slovami chvály H. Mackovjaková.

 

Atila Vozár so sestrou Laurou, Rastislav Hutkay, Zoltán Majancsík aj Ján Cisko s manželkou a synom sa zapojili do nejednej brigády. Pridali sa aj bývalí zamestnanci USSK Jozes Szitás a Štefan Tokár.

 

Ak sa niečo robí so srdcom, na výsledku to vidno!

Brigády organizuje OZ pravidelne od konca apríla. Zabrať dá najmä vynosiť všetok materiál do hradného areálu. S tým pomáhajú aj ochotní turisti, ktorí v košoch vynášajú kamene, vápno aj lešenárske rúrky.

„Pri oprave Turnianskeho hradu sa urobilo množstvo práce. Pod dohľadom murárskeho majstra Martina Sárossyho sa postupne vypĺňali chýbajúce časti hradnej steny, tzv. kaverny. Bolo treba vybudovať aj lešenie a postupovať pri oprave historickej pamiatky bezpečne,“ priblížil časť prác Ján Cisco, ktorý pracuje v OC2. „K bezpečnosti určite prispel ak kurz prvej pomoci, ktorý pre dobrovoľníkov urobila skúsená záchranárka. V prístrešku na lúke pod hradným múrom pribudla aj schránka prvej pomoci,“ doplnil Atila Vozár z Inžinieringu, ktorý sa okrem murárskych a údržbárskych prác zaslúžil aj o novú infotabuľu, ktorá priblíži pôvodný stav na hrade a jeho súčasnú revitalizáciu.

Turniansky hrad, ktorého história siaha do 13. storočia, je stále častejším cieľom návštevníkov a ponúka okrem turistiky aj krásne výhľady z hradného kopca. Ak sa tam vyberiete so svojou rodinou, spomeňte si na kolegov, zamestnancov USSK, ktorí sa aktívne podieľajú na jeho obnove. V prípade revitalizácie Turnianskeho hradu platí, že s nadšenými ľuďmi sa aj s malou sumou peňazí dá urobiť veľká zmena.

Na titulnej snímke súčasní aj bývalí zamestnanci, ktorí odpracovali na Turnianskom hrade množstvo dobrovoľníckych hodín

Autor fotky: Helena Mackovjaková

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...