Vyhľadávanie:

Ždiar - prechádzka pre nelyžiarov

Ždiar - prechádzka pre nelyžiarov

Prichádza zima a čas lyžovačiek. Niekedy sa ale rodina delí na lyžiarov a pešiakov, ktorí sa pod svahom nudia. V Ždiari sa však nudiť nemusia. Môžu si urobiť peknú okružnú vychádzku zimnou prírodou. Z parkoviska pri lyžiarskom stredisku Ždiar - Strednica sa vyberieme miestnou komunikáciou do obce a pomedzi pekné dreveničky a penzióny stále dolu kopcom prídeme až ku kostolu. Kúsok za kostolom natrafíme na červenú značku, ktorá nás bezpečne povedie ďalej.

Ulicou doprava prejdeme cez hlavnú cestu a vchádzame pekne upravenou cestou do doliny potoka Biela. Po chvíli sa od asfaltky odpájame a pokračujeme širokou lesnou cestou. Je to bežkárska trasa, preto tu býva natiahnutá bežecká stopa. Ako správni turisti sa jej vyhneme a v snehu si vyšliapeme vlastnú stopu. Okolo starej horárne a niekoľkých dreveníc prídeme až na križovatku v ústí Monkovej doliny. Je tu posedenie a chatka ochranárov. Tu sa odpájame od červenej značky a pokračujeme po zelenej smerom na Strednicu. Široká lesná cesta sa vinie po­pri potoku Biela popod skalnaté svahy. Je tu niekoľko mostíkov, my  však ostaneme pod skalným svahom s riečkou po ľavej ruke.

Začíname stúpať, prechádzame popod prvý vlek lyžiarskeho strediska. Opúšťame ticho doliny, krížom popod dráhu sedačkovej lanovky sa strmo nahor dostávame späť k reš­taurácii na parkovisku. Ak sú všetky zjazdovky v prevádzke, využijeme radšej cestičku v dolinke a vystúpame pomedzi dolné stanice vlekov okľukou, aby sme sa nedostali do konfliktu s lyžiarmi. Trasa meria len 6,5 km s prevýšením asi 200 m, ale najmä pri väčšom množstve snehu musíme počítať s tým, že pohyb v teréne je veľmi pomalý. Rezervujme si asi tri hodinky, aby sme sa mohli dostatočne kochať krásou prírody.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...