Vyhľadávanie:

Zelený zákal nebolí, ale môže viesť až k slepote

Zelený zákal nebolí, ale môže viesť až k slepote

Svetový týždeň boja proti glaukómu - zelenému zákalu (11. – 18. 3.) si Nemocnica Košice-Šaca pripomína v tomto roku bezplatným vyšetrením vnútroočného tlaku na všetkých svojich pracoviskách.

Zelený zákal nebolí, a preto v počiatočnom štádiu pacient nepociťuje žiadne ťažkosti a ani zmeny vo videní. Ale môže viesť až k slepote, a to hlavne vtedy, keď je neskoro diagnostikovaný. „Zelený zákal môže prebiehať bez zjavných prejavov, často môže byť diagnostikovaný náhodne pri preventívnom vyšetrení. Inokedy sa môže prejavovať bolesťou hlavy v čelovej a spánkovej oblasti alebo pociťovaním tlaku za okom. Glaukóm sa môže prejaviť aj prudkou záchvatovitou bolesťou hlavy a oka, ktorá je sprevádzaná zhoršením videnia. V medicínskom slovníku sa tomuto prejavu hovorí glaukómový záchvat,“ vysvetľuje MUDr. Lucia Krnáčová, očná lekárka z Nemocnice Košice-Šaca. Ochorenie je sprevádzané vyššími hodnotami očného tlaku, ktorý vedie k poškodeniu zrakového nervu, zmenám v periférnom videní a v konečnom štádiu, ak nie je liečený, alebo je liečený nedostatočne, až k slepote. Prevenciou môže byť pravidelná preventívna prehliadka na očnom oddelení.

Nemocnica Šaca každoročne pri príležitosti Svetového týždňa boja proti glaukómu meria vnútroočný tlak a upozorňuje na toto očné ochorenie. Tento rok meranie prebehlo už v dvoch ambulanciách, dnes, 13. 3., od 9:00 do 12:00 vám očný tlak zmerajú v poliklinike vo Vstupnom areáli USSK.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...