Vyhľadávanie:

Železiarov reprezentoval Ficík

Železiarov reprezentoval Ficík

Hasiči Slovenska si zo svetového šampionátu v Liverpoole priviezli tri medaily

Na tohtoročných X. Svetových hasičských hrách v anglickom Liverpoole reprezentoval Slovensko aj člen Závodného hasičského útvaru U. S. Steel Košice Adrián Ficík. "Bolo to veľkolepé podujatie, ktorého sa zúčastnilo vyše päť tisíc súťažiacich zo 40 štátov sveta," priblížil dianie na šampionáte.

"Súťažilo sa v 73 športoch, členovia nášho reprezentačného tímu štartovali v atletike, v plávaní, v stolnom tenise, v bowlingu, v hádzaní šípkami, v prekážkovom behu, vo veslovaní na trenažéri, pretekali v jazde zručnosti na terénnom vozidle Landrover a na nákladnom vozidle s návesom. Najnamáhavejšia bola súťaž Najťažšie hasičské prežitie (TFA) v kategórii jednotlivcov i päťčlenných družstiev, ktorá pozostávala zo štyroch disciplín s názvami: hadice, prekážková dráha, veža a schody. V tejto najtvrdšej súťaži som bojoval aj ja. V každej zo spomínaných disciplín bolo potrebné preukázať zručnosť, silu, obratnosť i rýchlosť. Začalo sa to ťahaním a zmotávaním hadíc, nasledovalo sto úderov šesťkilogramovým kladivom na tzv. hammerbox, potom musel súťažiaci preniesť 20 - kilogramové bremeno typu bandasiek na vzdialenosť 40 metrov cez tunel, preliezť trojmetrovú bariéru pomocou lana a pokračovať v prenášaní 80-kilogramovej figuríny na vzdialenosť 80 metrov.
Po krátkej prestávke čakalo súťažiacich opretie dvoch nastavovacích rebríkov o konštrukciu veže, po ktorých museli vyniesť dva 20-kilogramové barely na tretie poschodie. Na vrch lešenia bolo potrebné lanom vytiahnuť dve 15-kilogramové stočené hadice a barely opäť zniesť dole. A aby to nebolo málo, nasledoval beh po 550 schodoch výškovej budovy na 43. poschodie. Tieto disciplíny odzrkadľovali fyzicky náročnú prácu hasičov pri výkone svojho povolania. Celú túto súťaž TFA sme absolvovali v odľahčenej hasičskej výstroji so záťažou v podobe dýchacieho prístroja. Zúčastnil som sa aj ďalších súťaží, a to veslovania na trenažéri, behu na prekážkovej dráhe a ako doplnkový šport som si vybral bowling.
Domov sme sa vrátili so ziskom troch medailí, ktoré získali členovia nášho reprezentačného tímu v stolnom tenise. Zlato vybojovali v štvorhre Zdenko Drbiak z Dolného Kubína s Róbertom Zacherom z Revúcej, striebornú medailu získal v dvojhre mužov nad 50 rokov Peter Polakovič zo Zvolena a bronz si vybojoval Zdenko Drbiak v dvojhre. Keď som tak sledoval skvelé výkony jednotlivcov, napadla mi myšlienka, či sú títo súťažiaci lepší hasiči alebo športovci? V Liverpoole zaujali svet, doma zachraňujú ľudí, aj keď ich takmer nepoznajú. Obidve veci sa vraj dopĺňajú a dokonca jedna bez druhej nemôže existovať."

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...