Vyhľadávanie:

Žiadaná a stále obľúbenejšia iniciatíva

Žiadaná a stále obľúbenejšia iniciatíva

V grantovom programe Spoločne pre región ocenili dvanásť verejnoprospešných projektov

Dvanásť projektov získalo finančnú podporu na svoju realizáciu v rámci štvrtého ročníka grantového programu Spoločne pre región, na ktorom participujú U. S. Steel Košice a Karpatská nadácia. Rozhodla o tom hodnotiaca komisia na svojom záverečnom zasadnutí. Na slávnostnom vyhodnotení programu, ktoré sa uskutočnilo 25. mája 2011 na pôde košickej oceliarne, si víťazi z rúk prezidenta spoločnosti U. S. Steel Košice Davida J. Rintoula a riaditeľky Karpatskej nadácie Laury Dittel prevzali, aj v prítomnosti viceprezidenta USSK pre ľudské zdroje Martina Pitoráka, podpredsedu KSK Emila Ďurovčíka a ďalších pozvaných hostí, symbolické šeky. Rozdelených bolo 27 tisíc eur.

Úsilie ľudí, ktorí spolupracujú s komunitou a robia všetko pre to, aby sa kvalita života v regióne zlepšovala, ocenil v úvodnom príhovore prezident firmy David J. Rintoul. "Naša podpora a vaša osobná participácia je príkladom toho, čo sa dá pre región spoločne urobiť a tiež vzorom vynikajúcej spolupráce medzi našou firmou a Karpatskou nadáciou, teda podnikateľským a mimovládnym sektorom," konštatoval a poďakoval sa všetkým zástupcom ocenených projektov za snahu pri ich koncipovaní a následnej realizácii. "Podobné programy môžu byť úspešné iba vtedy, keď sa do ich realizácie a napĺňania zapoja takí odhodlaní ľudia, ako vy," povedal na záver publiku.

Predchádzajúce i aktuálny ročník grantového programu Spoločne pre región krátko zhodnotila riaditeľka Karpatskej nadácie Laura Dittel. "Máme veľkú radosť z toho, že môžeme byť partnerom spoločnosti U. S. Steel Košice. Keď sme takmer pred piatimi rokmi otvárali tento program po prvýkrát, vedeli sme, že sa spájame s veľmi silným partnerom, na ktorého sa budeme môcť spoľahnúť, s partnerom, ktorý je lídrom na poli spoločenskej zodpovednosti firiem i podnikania. Nevedeli sme v tom čase, koľko projektov, iniciatív a nápadov sa v regióne zrodí a aký úspešný tento program bude. Jeho štvrtý ročník ukázal, že je žiadaný a stále obľúbenejší. Dokazujú to aj čísla, keďže sme dostali stoosem žiadostí, teda dvakrát toľko než na začiatku programu v roku 2007. Prešovský kraj bol v tomto roku zastúpený tridsiatimi tromi projektmi, Košický kraj sedemdesiatimi piatimi projektmi, čo súvisí najmä s faktom, že ide aj o zamestnanecký program a my v Karpatskej nadácii spolu so spoločnosťou U. S. Steel Košice veľmi oceňujeme dobrovoľnícku činnosť zamestnancov firmy," uviedla a hlavných aktérov víťazných projektov ubezpečila, že nadácia bude nápomocná pri riešení akýchkoľvek problémov súvisiacich s realizáciou jednotlivých aktivít.

Program Spoločne pre región, ako konštatovala členka hodnotiacej komisie za USSK z útvaru Riaditeľa pre vonkajšie vzťahy Ľubomíra Šoltésová, podporuje komunitné projekty, ktoré sú v súlade s hodnotami firmy zamerané na niekoľko oblastí. Ide napríklad o aktivity podporujúce prežívanie voľného času detí a mládeže, ochranu životného prostredia a environmentálnu výchovu, bezpečnosť v každodennom živote, záchranu kultúrneho dedičstva a cezhraničnú spoluprácu, ako aj šport, ktorý zahŕňa i znevýhodnené skupiny detí a dospelých.

Aj keď sú ciele tohtoročných víťazných projektov rôznorodé, ich spoločným menovateľom je chuť a ochota šikovných a iniciatívnych ľudí urobiť dobrú vec, z ktorej bude mať prospech celá komunita i región. Kým jedni majú napríklad v úmysle ochraňovať vzácnu korytnačku močiarnu, ďalší sa chcú pričiniť o zachovanie historickej hodnoty vojenských cintorínov, rekonštrukciu hradu i parného rušňa, iní zasa vytvoriť príležitosti na bezpečné prežívanie voľného času na detských a dopravných ihriskách i vo vidieckych oddychových zónach.

Udelenie grantu na realizáciu projektu Paráda Terasy potešilo aj starostu Mestskej časti Košice-Západ Rudolfa Bauera. "Prostredníctvom grantu chceme podporiť rozvoj komunitného života na Terase. Ide o rekonštrukciu detského ihriska a športového ihriska pri kultúrno-komunitnom centre, ktoré vzniklo vďaka projektu Košice - Európske hlavné mesto kultúry 2013. Chceme, aby sa aktivity z centra dostali aj von, aby sa tam stretávala mládež, mamičky s deťmi i dôchodcovia," ozrejmil. "Pôjde o vzorový projekt, ktorý potom chceme postupne realizovať aj v iných častiach sídliska."

Vďaka finančnej podpore sa budú môcť do opravy historického parného rušňa z roku 1917 pustiť aj členovia Klubu historických koľajových vozidiel pri Rušňovom depe Haniska pri Košiciach, medzi ktorými sú i železiari Ján Zádorožný a Igor Molnár. "Chcem sa veľmi pekne poďakovať spoločnosti U. S. Steel Košice i Karpatskej nadácii, a to aj v mene členov nášho malého občianskeho združenia," povedal po prevzatí symbolického šeku Ľubomír Lehotský. "Už niekoľko rokov sa snažíme zachraňovať najmä tú časť technickej histórie, ktorá súvisí so železnicami. Verím, že podporu naplno zužitkujeme na záchranu rušňa z roku 1917, ktorý tak výrazne ovplyvnil rozvoj priemyslu v celej Európe a vo svete."

Súčasťou programu bola aj prezentácia dvoch úspešných vlaňajších projektov, a to Bezpečné mesto z dielne Spišskej Belej a Znovu zopár zobudených, ktorý realizovalo košické občianske združenie Krok za krokom a kultúrny program, v ktorom sa predstavili operný spevák Peter Kellner v klavírnom sprievode Júlie Grejtákovej, Nataša Kötelesová hrou na flaute a Jozef Haluza na gitare.

Podporu získali:

  • Občianske združenie Telovýchovná jednota Partizán ŠM Rudník: projekt Oddychová zóna na Svätej Anne - vidiecky turizmus bezpečne, 3 178 EUR
  • Občianske združenie Rákociho cesta, Veľký Šariš: projekt Štyri obce, jeden hrad, 1 000 EUR
  • Rodičovské združenie pri MŠ Galaktická 9, Košice: projekt Bezpečne na ceste, 3 300 EUR
  • Mestská časť Košice - Západ: projekt Paráda Terasy, 2 900 EUR
  • Obec Péder: projekt Leto v Pederi - nájdime si znova k sebe cestu, 2 400 EUR
  • Občianske združenie DOMKA Košice: projekt Sídlisko pre šport, 2 600 EUR
  • Občianske združenie Kandík - Kakasmandikó polgári tarsulás, Silica: projekt Postavme si detský sen, 3 291 EUR
  • Občianske združenie Klub vojenskej histórie Beskydy, Topoľovka: projekt Rekonštrukcia vojnových cintorínov pri obci Výrava, 2 050 EUR
  • Občianske združenie Klub historických koľajových vozidiel pri Rušňovom depe Haniska
  • pri Košiciach, Košice: projekt Oprava historického parného rušňa 434.2338 z roku 1917,
  • 3 200 EUR
  • Združenie NÁDEJ na pomoc ľuďom s mentálnym postihnutím v Poprade: projekt Sme iní, no nie horší, 530 EUR
  • Občianske združenie Fauna Carpatica, Košice: projekt Korytnačka močiarna a ľudia v okolí obce Streda nad Bodrogom, 500 EUR
  • Združenie na záchranu Zborovského hradu, Bardejov: projekt Revitalizácia historickej dubovej aleje, 2 051 EUR

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...