Vyhľadávanie:

Zo Šemše na hrad Bukovec

Zo Šemše na hrad Bukovec

Tip na víkend

Šemša nie je tradičným turistickým východiskom, ale ponúka pekný výlet lesmi masívu Holičky a Bielej skaly. Modrá značka sa začína hneď na zastávke SAD. Stúpame ulicou pomedzi domy a dostávame sa k dvom najvýznamnejším pekne zrekonštruovaným pamiatkam obce – opevnenému kaštieľu s anglickým parkom, v ktorom je domov sociálnych služieb a hneď za ním stojí zaujímavý, pre východoslovenské obce netypický kostol sv. Ondreja. O chvíľu vchádzame do prevažne bukového lesa. Neustále pohodlne stúpame až do sedla pod Bielou skalou, kde križujeme zelenú značku (paradoxne kopec nad ním sa nazýva Biely kameň). Bohužiaľ, niekdajší prístrešok už podľahol zubu času, tak na neveľmi pohodlné posedenie využijeme len jeho pozostatky.

Pokračujeme po modrej značke smerom do Bukovca. Najprv mierne a potom prudko klesáme po neznateľnom chodníku v mladine. Na mieste, kde sa pripájame na širokú strmú lesnú cestu, spozornieme, lebo sa blížime k pozostatkom hradu Bukovec a peknému výhľadu na rovnomennú vodnú nádrž. Tam, kde sa cesta v strmom klesaní skrúca doprava a na ľavom okraji cesty trčí zo zeme kovová tyč, sme na správnom mieste. Opatrne odbočíme doľava a ani nie dva metre od cesty nájdeme kúsok starého múru bývalého hradu. Je od neho krásny výhľad na hladinu vodárenskej nádrže Bukovec a hrádzu jazera s cestou. Pri jeho výstavbe padla za obeť aj časť kopca so zvyškami hradu. Po modrej značke sa popod múr dostaneme až do dediny Bukovec.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...