Vyhľadávanie:

Zo Sokoľa cez hrad na Hrešnú

Zo Sokoľa cez hrad na Hrešnú

Tip na víkend

Len málokto vie, že nad obcou Sokoľ stával kedysi hrádok. Postavili ho začiatkom 14. storočia, ale už v polovici 15. storočia ho kráľ Žigmund prikázal zbúrať. Obyvatelia Sokoľa sa ho však snažia dostať do povedomia turistickej verejnosti. Od peknej informačnej tabule pri konečnej zastávke autobusu v obci nás k hradu spoľahlivo vedú smerové šípky. Stúpame úzkou asfaltkou okolo rekreačnej oblasti Uhrinče a potom, obklopení lesom, až k skládke dreva s ružovým domom. Tu nás tabuľka posiela na lesnú cestu doľava. Popri potoku strmo stúpame. Pri chodníku je prameň a krmelec pre lesnú zver. Obchádzame terénny ostroh, na ktorom sú pozostatky hradu. Objavujú sa prvé skalky. Nemá zmysel šplhať sa kolmo hore, lesná cesta nás príjemnou okľukou privedie k hrádku zozadu. Tu je pri chodníčku, pravdepodobne nad bývalou hradnou priekopou, lavička a opäť pekná informačná tabuľa. Na druhej strane priekopy stojí kríž vysvätený v roku 2013. Celý areál môžeme zľava obísť po vyšliapanom chodníčku. Dovedie nás k najzaujímavejšiemu objektu – niekoľkometrovej štôlni v skale. Na jej konci nenájdeme ani tajnú chodbu, ani záhadnú komnatu, ale pre deti je príjemným dobrodružným spestrením výletu.

Na hrad je to z obce presne 6 km. Môžeme však pokračovať ďalej po lesnej ceste, ktorá nás bezpečne veľkou zákrutou privedie na červenú značku smerujúcu na Hrešnú nad Kavečanmi. Prechádzame pritom popod skalný masív Bielej skaly s monumentálnou Artúrovou skalou. Výlet je pekný práve teraz, les je celý zakvitnutý jarnými kvetmi. Po pripojení sa k červenej zabočíme doľava a o hodinku sme na Hrešnej (spolu 15 km, prevýšenie 880 m).

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...