09.11.2005

Nové zníženie Národného alokačného plánu CO2 Európskou komisiou

Košice, 9. november 2005 - Nedávne správy v médiách informovali o požiadavkách Európskej komisie dodatočne znížiť slovenský Národný alokačný plán (NAP) emisií CO2 o ďalších 1,5 milióna ton. U. S. Steel Košice je nesmierne sklamaná najnovším otvoreným pokusom Európskej komisie stlmiť rast slovenskej ekonomiky znížením emisií, ktoré však nie je nevyhnutné na to, aby Slovensko splnilo podmienky Kjótskeho protokolu. Požiadavka Európskej komisie znížiť NAP na roky 2005-2007 o 1,5 milióna ton je v rozpore s jej vlastnými pravidlami a predchádzajúcim zamietavým postojom k povoleniu neskorších úprav iných Národných alokačných plánov. Súčasná požiadavka Európskej komisie nie je primeraná ani zákonná a je urážkou slovenskej suverenity.

U. S. Steel Košice plne podporuje slovenskú vládu v odmietnutí požiadavky na redukciu slovenského NAP o vyše 1,6 %, ktorá by ďalej obmedzila potenciál rastu priemyslu a pracovných miest na Slovensku. Pôvodne predložený slovenský Národný alokačný plán už bol minulý rok zredukovaný Európskou komisiou o 14 percent. Ďalšie neoprávnené zníženie by malo vážny dopad na budúcu zamestnanosť a investície na Slovensku.

U. S. Steel Košice hodlá použiť všetky dostupné prostriedky, aby chránila svoju investíciu na Slovensku, vrátane ďalšej žaloby.

E-mail: jbacask.uss.com