04.03.2004

U. S. Steel Košice ponúkla prácu ďalším Rómom

4. marca 2004, v Košiciach - Po kladnej skúsenosti s takmer 70 Rómami z Veľkej Idy spoločnosť U. S. Steel Košice (ďalej USSK) uplatní podobný model zamestnávania aj v prípade Rómov z Luníka IX.

USSK ponúkla pracovné miesta pre prvú 25-člennú skupinu Rómov z Veľkej Idy pred dvoma rokmi. Tento počet Rómov z neďalekej obce vzrástol dnes na takmer 70. Vzhľadom na úspech tohto dlhodobého projektu sme sa rozhodli ponúknuť zamestnanie aj 10 Rómom z Luníka IX. Určitá odlišnosť oproti modelu z Veľkej Idy je v tom, že základný výber ľudí, hľadajúcich prácu, nerobí starosta, ale kňaz žijúci priamo medzi Rómami na Luníku IX. Nasledovať bude ich pohovor s pracovníkmi ľudských zdrojov v USSK. V budúcom týždni absolvuje skupina Rómov tréningy a školenia v oblasti bezpečnosti práce a pracovných postupov.

"Úloha USSK nekončí v tomto prípade zamestnaním. S pomocou ľudí, ktorí majú skúsenosti s prácou v rómskej komunite, budeme podporovať ďalšie školenia, napríklad v oblasti zaobchádzania s rodinným rozpočtom, akým spôsobom poskytnúť deťom vzdelanie, aby sa zvyšovala ich šanca dostať v budúcnosti prácu. Znamená to, že v posledných dvoch rokoch, vrátane Rómov z Veľkej Idy, dostalo 80 rómskych rodín príležitosť zmeniť životný štýl," povedal prezident spoločnosti Christopher Navetta.

Nová skupina Rómov z Luníka IX začne v priebehu niekoľkých dní s kurzami výpočtovej techniky realizovanými dvoma miestnymi misionármi.

Rómovia vo všeobecnosti prejavili značný záujem o prácu v USSK. Veľká skupina Rómov čakala dnes už od piatej hodiny ráno pri bránach podniku. Treba však povedať, že výber skupiny desiatich Rómov z Luníka IX sa už urobil a ďalšie kroky budú závisieť od úspechu projektu v budúcnosti.

Riaditeľ pre vonkajšie vzťahy
E-mail: jbacausske.sk