Vyhľadávanie:

Dávajú Tibave druhú šancu

Dávajú Tibave druhú šancu

Poznáte hrad Tibava? Je to najvýchodnejší stredoveký strážny hrad, ktorý postavili naši predkovia na tzv. Úžskej ceste, pri dnešnej obci Podhoroď, ešte v trinástom storočí. Dnes je z neho už len torzo. Ukazuje sa však, že ani zub času si tu v konečnom dôsledku nepríde na svoje. Vďaka nadšencom, ktorým zachovanie  významných stavieb našej histórie nie je ľahostajné. Obec, v katastri ktorej sa hrad nachádza, získala na projekt Naštartujme obnovu hradu Tibava z grantového programu spoločnosti U. S. Steel Košice finančnú podporu vo výške 3000 eur.

S obnovou hradu začala skupina dobrovoľníkov ešte v roku 2018, keď sa tu, ako uviedol starosta obce Podhoroď Anton Hricko, uskutočnila prvá etapa archeologického výskumu. Potom boli práce prerušené. Pokračovali až v minulom roku.

„Pod dohľadom archeológa sa odkrývajú múry oplotenia a vstupnej brány na nádvorie hradu spod náletových sutín a náletových drevín. Potom príde na rad domurovanie múrov i kaverny do pôvodného stavu pod dozorom pamiatkarov a následne stabilizácia murív proti ďalšiemu zvetrávaniu,“ zhrnul v krátkosti celý zámer obnovy hradu Tibava starosta.

Koordinátorom projektu je predseda OZ Rákociho cesta Martin Sárossy, ktorý stál pri naštartovaní obnovy viacerých hradov na východnom Slovensku, pričom na viacerých z nich participovali aj zamestnanci U. S. Steel Košice. „Spolu so starostom obce a predsedom miestneho dobrovoľníckeho združenia sme na začiatku oslovili ďalších možných partnerov projektu. Veľkým prínosom bola spolupráca s organizáciou INEX, ktorá zabezpečila jedenásť zahraničných dobrovoľníkov z rôznych krajín Európy. Kľúčová bola tiež spolupráca s Vihorlatským múzeom Humenné, ktoré pracovalo na archeologickom výskume. Vďaka projektu bol nadviazaný kontakt aj s oblastnou organizáciou cestovného ruchu,“ uviedol.

Hlavnou aktivitou, doplnil, bola príprava murív severovýchodnej hradby na konzervačné práce. Zahraniční dobrovoľníci počas dvoch týždňov očistili ich zvyšky. Keďže pri obhliadke uskutočnených prác pamiatkari konštatovali, že objekt hradby je omnoho väčší, než sa predpokladalo, bolo potrebné prizvať archeológa. Pod jeho dohľadom bola postupne odstraňovaná sutina, ktorou boli múry hradby prisypané. Po pozitívnej skúsenosti s realizáciou tohto projektu obec Podhoroď podala žiadosť o dotáciu v programe Ľudia a hrady, ktorý podporuje zapájanie miestnych rómskych komunít do obnovy hradov. Na pokračovaní výkopových prác sa tak podieľalo päť Rómov pod vedením odborného pracovníka. V rámci projektu sa podarilo uskutočniť aj prípravu na konzervačné práce. Okrem kúpy materiálu na murovanie, vápna a piesku, bolo možné usporiadať aj sériu workshopov zameraných na murárske práce pre Rómov, ktorí boli do projektu zapojení. „No za hlavný prínos  možno považovať to, že sa vďaka programu Spoločne pre región podarilo vybudovať partnerstvo miestnej samosprávy, dobrovoľníkov a odborníkov. Na základe tejto pozitívnej skúsenosti získala obec aj väčší grant na zamestnanie miestnych Rómov. Tak sa podarilo úspešne naštartovať obnovu hradu Tibava,“ konštatoval Martin Sárossy. „Myšlienku vytvárania lokálnych partnerstiev pre spoločný rozvoj regiónu vnímame veľmi pozitívne,“ poznamenal ešte na margo programu Spoločne pre región. „V prípade hradu Tibava to umožnilo naštartovať konzervačné práce, ktoré sa môžu v nasledujúcej sezóne naplno rozbehnúť. Grantová výzva U. S. Steel Košice bola pre nás impulzom na vytvorenie tohto projektu a vďaka finančnej podpore bolo možné vytvoriť dostatočné materiálne aj personálne zdroje, čo by pri dnešnej finančnej kondícii obec Podhoroď nedokázala zabezpečiť z vlastných prostriedkov. Veríme, že zamestnanci U. S. Steel Košice na náš hrad zavítajú ako návštevníci s vedomím, že stáli pri naštartovaní jeho obnovy. Srdečne ich pozývame a tešíme sa na nich.“

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...